vineri

29 martie, 2024

9 februarie, 2022

Comisia Europeană a anunțat miercuri că intenționează să propună, la începutul anului viitor, un proiect de lege pentru moneda digitală euro. Proiectul, anunță Politico, va servi drept bază legală pentru activitatea curentă a Băncii Centrale Europene privind versiunea virtuală a monedei unice europene.

Anunțul a fost făcut de Comisarul Mairead McGuinness, la o conferință fintech organizată de Afore Consulting.

Băncile centrale din întreaga lume dezvoltă bani virtuali pentru a se asigura că moneda clasică nu este subminată de popularitatea în creștere a criptomonedelor.


„Dacă nu satisfacem această cerere, atunci alții o vor face. În calitate de colegislatori, veți juca un rol cheie în orice modificări aduse cadrului legislativ al UE necesare pentru introducerea unui euro digital”, afirma Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, în fața Parlamentului European la mijlocul lunii noiembrie 2021.

Calendar de apariție a euro digital

BCE efectuează în prezent experimente interne cu monedă euro digitală și se așteaptă să înceapă să lucreze la un prototip începând cu 2023. Guvernatorii zonei euro vor decide apoi dacă ”minarea” de euro digital merită efortul. Dacă o vor face, moneda virtuală ar putea fi gata până în 2025 – cel mai devreme.

Acest calendar este adaptat procesului legislativ al UE: proiectul Comisiei va trebui să treacă prin negocieri în Consiliul UE și în Parlament înainte de a deveni lege.

Comisia Europeană urmează să lanseze în martie în consultare publică proiectul. După o consultare similară lansată în 2020 de BCE s-a constatat că principala preocupare a europenilor este legată de confidențialitatea plăților.


Chestionarul Comisiei se va concentra în schimb asupra modului în care ar putea fi utilizat euro digital, de exemplu în gestionarea plăților curente.

Procesul de consultare publică va fi urmat de un studiu de impact, care va evalua ce garanții sunt necesare pentru ca moneda digitală să nu destabilizeze sistemul financiar european.

Băncile, de exemplu, se tem că, în cazul unei crize financiare, deponenții ar putea să-și transforme foarte simplu depozitele clasice în moneda digitală susținută de BCE, în ceea ce descriu a fi un posibil ”exod în online”.

Deși Consiliul guvernatorilor BCE este cel care va da ultimul cuvânt cu privire la necesitatea adoptării euro digital, factorii de decizie din cadrul Comisiei și din întreaga Europă sunt deja convinși de necesitatea acestui proiect.

Germania și Franța au cerut anul trecut BCE să accelereze procesul, pe fondul temerilor că zona euro ar putea rămâne în urmă.

Banca Populară Chineză și-a început călătoria către yuanul digital în 2014. Ministerul de Finanțe al Indiei s-a angajat să aibă o versiune virtuală a rupiei în cursul acestui an.

Președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, a pus de asemenea,euro digital pe agenda sa de politică, urmând ca ideea să fie discutată de miniștrii de finanțe din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: