vineri

19 aprilie, 2024

7 aprilie, 2016

refugiati la granita grecia macedoni open the borderComisia a prezentat miercuri mai multe măsuri ce ar trebui să ducă la un sistem echitabil și sustenabil de repartizare în statele membre a solicitanților de azil și la o mai bună gestionare a migrației legale. 

Prezentarea cuprinde măsuri ce fac parte din implementarea Agendei europene privind migrația și ar putea creiona o politică europeană de azil mai umană, mai echitabilă și mai eficientă.

Domeniile prioritare:

Introducerea unui sistem sustenabil și echitabil de determinare a statului membru căruia îi revine responsabilitatea de a examina cererile de azil: pentru a gestiona mai bine numărul mare de sosiri și pentru a asigura o împărțire echitabilă a responsabilității, Comisia ar putea propune modificarea Regulamentului Dublin – fie prin eficientizarea și completarea acestuia cu un mecanism corectiv de asigurare a echității, fie prin trecerea la un nou sistem bazat pe o cheie de repartizare.


Atingerea unui grad mai mare de convergență și descurajarea introducerii de cereri multiple de azil: Comisia intenționează să propună o armonizare mai profundă a procedurilor de azil, pentru a asigura un tratament egal și uman peste tot în UE și pentru a reduce factorii care atrag migranții în doar câteva state membre. Astfel, Comisia ar putea propune două noi regulamente, care să înlocuiască Directiva privind procedurile de azil și respectiv Directiva privind condițiile pentru protecția internațională, precum și câteva amendamente specifice la Directiva privind condițiile de primire.

Prevenirea deplasărilor secundare în interiorul UE: pentru a se asigura că funcționarea sistemului Dublin nu este perturbată de abuzuri și de introducerea unor cereri de azil multiple, Comisia ar putea propune măsuri de descurajare și de sancționare a deplasărilor secundare neregulamentare. În special, ar putea introduce o regulă conform căreia, pentru a beneficia de anumite drepturi, solicitanții vor trebui să se înregistreze, să fie de acord să li se preleveze amprentele digitale și să rămână în țara din UE în care au fost repartizați.

Un nou mandat pentru agenția europeană în materie de azil: Comisia ar putea propune modificarea mandatului Biroului European de Sprijin pentru Azil, astfel încât acesta să poată juca un nou rol de punere în aplicare a politicilor, precum și un rol operațional consolidat. De exemplu, EASO ar putea să gestioneze mecanismul de repartizare în cadrul unui sistem Dublin reformat, să monitorizeze respectarea de către statele membre a normelor UE privind azilul, să identifice măsuri de remediere a deficiențelor și să ia măsuri operaționale în situații de urgență.

Consolidarea sistemului Eurodac: pentru a sprijini aplicarea unui sistem Dublin reformat, Comisia ar putea propune adaptarea sistemului Eurodac și extinderea scopului acestuia, acțiuni care ar facilita lupta împotriva migrației neregulamentare, păstrarea și schimbul de amprente digitale, precum și returnările.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: