Comisia Europeană a început negocierile cu producătorii de vaccin anti-Covid reacționând astfel la presiunea tot mai mare din partea statelor membre care nu doresc să plătească pentru vaccinuri de care nu mai au nevoie, scrie Euractiv.
De anul trecut, Polonia a încercat să renegocieze acordului cu gigantul farmaceutic Pfizer, invocând utilizarea scăzută a vaccinurilor și faptul că nu-și mai permite plata noilor tranșe livrate din cauza costurilor uriașe cu refugiații ucraineni care fug de război.
La începutul acestei luni, Comisia a acceptat ca Varșovia să renegocieze acordul cu Pfizer în mod individual, devenind prima țară ce a ajuns în această situație. Dar discuțiile nu sunt finalizate, deși dialogul dintre Polonia, Pfizer și Comisie a început din 12 aprilie 2022, „din cauza forței majore legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a consecințelor sociale și economice ale acesteia pentru țară”, a declarat Ministerul Sănătății polonez pentru EURACTIV Polonia.
„Polonia participă la contractele de vaccinuri ca parte a contractului, similar și celorlalte state membre și are dreptul de a negocia cu producătorul (de vaccin) pe baza principiului libertății contractului”, a spus ministerul.
„Comisia Europeană a subliniat de multe ori că statele membre sunt părți ale contractelor; în consecință, Polonia își execută drepturile și participă la dialogul bilateral pentru a ajunge la un acord cu producătorul”, a adăugat acesta.
Țările membre solicită Comisiei să rezolve problema cu producătorii de vaccinuri – eventual să plătească CE toate surplusurile și apoi să le doneze țărilor care au nevoie de doze anti-Covid
Polonia nu este singura țară care se luptă cu surplusuri uriașe de vaccinuri, și nici singura care face presiuni asupra Comisiei pentru a renegocia contractele.
La începutul acestei luni, Bulgaria, Polonia, Lituania și Ungaria au cerut Comisiei să renegocieze condițiile de furnizare a vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer. Miniștrii sănătății din cele patru țări au depus o cerere comună în cadrul unei reuniuni a Consiliului UE din 14 martie.
„Comisia ar trebui să caute oportunități de a negocia în continuare cu Pfizer, în special cu privire la plățile de nelivrare, reducerea numărului de doze contractate sau să aibă inițiativa de a cumpăra surplusul de vaccinuri de la statele membre pentru a le dona regiunilor care au nevoie”, au declarat ministrii.
Italia cere revenirea la achiziționarea de către state
Italia, de exemplu, ar trebui să primească 61,1 milioane de doze în conformitate cu acordul UE. Odată cu scăderea acceptării în rândul italienilor, dozele neutilizate vor fi probabil de 173 de milioane, inclusiv cele deja pe stoc. Toate acestea ar putea costa țara aproximativ trei miliarde de euro.
Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, medic în medicină nucleară, a cerut Comisiei să renegocieze contractele cu furnizorii de vaccinuri Covid-19. Pentru a evita repetarea greșelilor și risipa de miliarde de bani publici, Schillaci a cerut „revenirea la achiziționarea de vaccinuri la nivel național”.
Risipirea vaccinurilor „ar fi greu de înțeles de opinia publică; de fapt, ar risca, în mod paradoxal, să genereze un sentiment de nemulțumire față de viitoarele campanii de vaccinare”, a spus ministrul italian.
Și Germania își renegociază contractele
În Germania, ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat la mijlocul lunii decembrie că 160 de milioane de doze de vaccin deja comandate pentru 2023 și 2024 nu vor fi necesare, întrucât cererea este mai mică decât cea prevăzută și multe doze se află încă în stoc. El a adăugat că guvernul este în discuții cu Bruxelles-ul pentru a obține permisiunea de a anula sau reduce comenzile.
„Stocurile naționale de vaccinuri Covid-19 sunt mari, în timp ce nevoia de vaccin Covid-19 a scăzut”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru postul public ARD. Ministerul „se află în discuții cu Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri pentru ajustări ale contractelor”, au adăugat aceștia. De atunci, nu a existat nicio actualizare cu privire la stadiul acestor negocieri.
Ministrul austriac al Sănătății, Johannes Rauch, a cerut recent Comisiei să crească „în mod semnificativ” presiunea asupra producătorilor de vaccinuri. Aceste companii au făcut „profituri foarte, foarte bune din pandemie, iar acum, când situația este mai bună”, trebuie găsită o nouă soluție, a spus el reporterilor, înainte de reuniunea miniștrilor sănătății din UE de săptămâna trecută.
Austria favorizează o soluție prin negocieri, mai degrabă decât încheierea unilaterală a contractelor, dar „este în mod clar în favoarea creșterii presiunii”, a spus Rauch. El a adăugat că trebuie găsite soluții „acceptabile pentru contribuabili”.
În Spania, Ministerul Sănătății și regiunile au distrus până acum deja peste șase milioane de doze de Covid-19, întrucât au expirat, potrivit presei spaniole.
Franța și-a exprimat sprijinul continuu față de Comisie și actualul sistem comun de achiziții de vaccinuri Covid-19. „Susținem activitatea Comisiei Europene în contextul acestor negocieri, în care Franța este o parte interesată. Franța sprijină achiziționarea comună de vaccinuri, care a fost linia noastră de la început”, a declarat Ministerul francez al Sănătății pentru EURACTIV.fr.
„Echipa comună” se pregătește să schimbe condițiile contractelor de vaccinare
Negocierile cu companiile privind dozele de livrare sunt gestionate de așa-numita „echipă comună de negociere”, formată din Comisie și mai mulți reprezentanți ai statelor membre, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru EURACTIV.pl.
Acesta a explicat că echipa raportează unui comitet director format din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre.
„Discuțiile privind acordul preliminar la care s-a ajuns între echipa de negociere comună și companie sunt în desfășurare cu statele membre în cadrul comitetului director”, a spus purtătorul de cuvânt, refuzând să ofere mai multe informații despre discuțiile în curs. „Rezultatul discuțiilor trebuie acum confirmat de statele membre în comitetul director.”
„Vaccinurile COVID-19 au salvat milioane de vieți și au contribuit la atenuarea impactului pandemiei asupra sistemelor noastre de sănătate și a economiilor noastre. Ele continuă să fie cea mai bună poliță de asigurare a noastră în cazul în care apar noi variante și pentru a proteja cetățenii noștri vulnerabili”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.
„Situația epidemiologică s-a îmbunătățit, din fericire, și acum lucrăm cu companii pentru a găsi soluții pentru a alinia mai bine aprovizionarea cu vaccinuri cu nevoile statelor membre. Acum este important să continuăm să lucrăm împreună, prin comitetul director, pentru a găsi o soluție comună de care să beneficieze toate statele membre”, a adăugat ea.
****