Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides (foto), a cerut miercuri, la videoconferinţa cu miniştrii sănătăţii din Uniunea Europeană, ca statele membre să raporteze cel puțin de două ori pe săptămână situația vaccinărilor și a atenționat, din nou, că nicio țară nu trebuie să încheie contracte directe cu companiile care produc vaccinuri.
Cele 27 de state membre UE au mandatat Comisia Europeană în iunie 2020 să negocieze precomenzile pentru vaccinuri.
Însă unele țări UE vor să acționeze și pe cont propriu, stârnind controverse, scrie Le Figaro, preluată de Mediafax.
Germania a semnat un memorandum de înţelegere separat cu o companie producătoare, iar Cipru a făcut o cerere de furnizare către Israel.
„Permiteţi-mi să vă reamintesc că aţi fost de acord să nu lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea vaccinurilor cu aceleaşi laboratoare,” a declarat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, în timpul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai Sănătăţii.
„Înţeleg presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor dvs. (…), dar încheierea acordurilor secundare nu va face decât să compromită o abordare europeană care a dat roade”, a adăugat ea.
Stella Kyriakides a cerut, de asemenea, statelor membre să raporteze cifrele lor referitoare la vaccinare „cel puţin de două ori pe săptămână” către platforma de monitorizare a vaccinării (TESSy) a Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).
„Datele exacte și în timp util sunt vitale pentru a vă sprijini în această sarcină uriață. Suntem pregătiți să facilităm schimbul de informații și de bune practici, lucrând împreună este singura modalitate de a depăși pandemia”, a spus Kyriakides.
Stella Kyriakides a încurajat statele să își completeze stocurile de seringi, ace, mănuși și alte echipamente medicale necesare prin procedura de achiziţii comună angajată de Uniune, care le permite să comande „imediat”.
„Acest lucru va ajuta și la evitarea blocajelor și la asigurarea faptului că dozele prețioase și limitate nu sunt irosite”, a mai spus comisarul pentru sănătate.
Un răspuns
Consider ca vaccinarea populatiei ar trebui sa se inceapa cu marile aglomerari urbane unde nr. de persoane infectate este mai mare si apoi pe categorii de populatie.