OpenAI aniversează un an de când a lansat ChatGPT, pornind ceea ce mulţi au numit ”o revoluţie” care va schimba inclusiv existenţa oamenilor.
Reuters a întrebat chatbot-ul OpenAI, cum se simte la prima sa aniversare. Aceasta a fost răspunsul: „Mulțumesc pentru urări! Cu toate acestea, este important să rețineți că, fiind program de calculator, nu am sentimente sau conștiință, așa că nu experimentez emoții precum oamenii.”
Cea mai rapidă aplicație din lume în doar 6 luni de la lansare
ChatGPT a fost lansat în variantă web în urmă cu un an, iar succesul acestuia a luat în prin surprindere nu doar companiile concurente, ci şi pe propriul său producător, care a trebuit să adapteze rapid.
A durat jumătate de an până a fost lansată prima aplicaţie oficială de ChatGPT – versiunea iOS, în luna mai. ChatGPT a devenit în acel moment cea mai rapidă aplicație software din lume.
Între timp, compania a mai lansat, printre altele, un update major al limbajului lingvistic GPT şi posibilitatea comunicării vocale cu chatbot-ul.
Un pas important în evoluţia ChatGPT a fost lansarea ChatGPT+, un pachet de funcţionalităţi suplimentare, disponibile pentru 20 de dolari pe lună. Acesta a adus producătorului aproape 30 de milioane de dolari până acum.
110 milioane instalări
În total, aplicaţiile ChatGPT de iOS şi Android au cumulat, de când există, 110 de milioane de instalări.
”Părintele ChatGPT”, OpenAI, a trecut prin turbulențe în noiembrie, cu lupte tumultuoase în Consiliul de Administrație, care a asistat la plecarea bruscă și la întoarcerea surprinzătoare a CEO -ului Sam Altman.
Apariția ChatGPT a condus la lansarea de chatbots rivali, inclusiv de la Microsoft, Alphabet și o mulțime de de startup -uri.
Nebunia AI generativă a perturbat mai multe domenii și industrii, de la cloud computing și servicii pentru clienți până la editarea filmelor, învățământ sau chiar justiție.
Câștigători ai boom-ului AI
Nvidia este prima și singura companie producătoare de microprocesoare care s -a alăturat ”clubului” evaluat la 1 trilion de dolari, fiind unanim considerată cel mai mare beneficiar al boom -ului AI datorită poziției sale de furnizor cheie al cipurilor utilizate pentru ChatGPT și alte aplicații AI generative.
Cum aceste aplicații rulează mai ales în cloud, vânzătorii serviciilor de cloud computing, inclusiv Microsoft, Amazon și Alfabet, au beneficiat, de asemenea, de creșteri ale acțiunilor lor.
Big Tech toarnă miliarde în AI
Lansarea ChatGPT a atras investiții masive de la jucătorii de top. Microsoft (MSFT.O) și Alphabet (Googl.O) au investit miliarde pentru a -și îmbunătăți capacitățile de cloud computing și pentru a -și asuma mai multe sarcini de lucru AI pe măsură ce întreprinderile îmbrățișează din ce în ce mai mult astfel de instrumente.
Controverse legate de drepturi de autor
OpenAI și Backer al Microsoft au fost loviți cu mai multe procese intentate de grupuri de proprietari de drepturi de autor, inclusiv autori precum John Grisham, George R.R. Martin și Jonathan Franzen.
Aceștia au reclamat presupusa utilizare necorespunzătoare a muncii lor pentru a instrui sisteme AI. Companiile AI au negat acuzațiile.
***