Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a acestui an o revizuire amplă a regulilor de ajutor de stat cu scopul de a facilita finanțarea publică în domenii considerate strategice și de a ajuta statele membre să folosească eficient fondurile alocate prin Mecanismul de recuperare.
Potrivit Euractiv, ambiția UE de a conduce tranziția „verde” și de a recupera decalajele în cursa digitală globală a determinat Comisia să lanseze o revizuire amplă a regulilor sale, stricte, privind ajutorul de stat.
Revizuirea restricțiilor de alocare de resurse publice în sectoarele economice, pentru a evita denaturarea pieței interne, a devenit mai necesară pe măsură ce statele membre se pregătesc să primească o sumă fără precedent de fonduri UE pentru finanțarea redresării economice.
Analiza acestor reguli a început în 2019, organizându-se la Bruxelles inclusiv consultări publice cu părțile interesate, iar modificrile vor viza, printre altele, regulile aplicate astăzi în domenii precum climă, cercetare sau proiecte transnaționale de vârf.
Noul set de reguli, mai scrie Euractiv, va fi adoptat în a doua jumătate a acestui an și va clarifica situația juridică a ceea ce se poate face cu fonduri publice nu doar în beneficiul autoritățile naționale, ci și pentru companii sau investitori privați.
Seria de evaluări efectuate de Comisie în ultimele luni a concluzionat că normele privind ajutoarele de stat sunt de principiu adecvate scopului, dar sunt necesare ajustări specifice, pentru a alinia mai bine aceste reguli la prioritățile globale ecologice și digitale ale UE.
Asta înseamnă, în esență, modificarea Regulamentului general de exceptare pe categorii, Comisia urmând să extindă lista sectoarelor/activităților care vor putea primi ajutor de stat fără a trece prin procesele speciale de notificare și aprobare. În plus, ar urma să fie introduse noi domenii, cum ar fi: mobilitatea ”curată”, economia circulară și toate tehnologiile care susțin implementarea acordului Green Deal.
În prezent, acest regulament exceptează de la regulile europene în materia ajutorului de stat finanțările acordate pentru aeroporturile regionale, IMM-uri, conservarea culturii și a patrimoniului, de exemplu.