joi

2 mai, 2024

1 noiembrie, 2022

Țările UE vor discuta joi cum să strângă cele 18 miliarde de dolari promise Ucrainei – în împrumuturi și granturi, potrivit unui proiect consultat de Politico.

Comisia Europeană propune, înaintea reuniunii de joi a miniștrilor de finanțe, trei modalități prin care țările UE pot sprijini financiar Ucraina pe fondul războiului cu Rusia.

„Ucraina va continua să se confrunte cu nevoi mari de finanțare pe termen scurt în viitorul apropiat. De aceea este esențial ca sprijinul suplimentar al UE să fie mobilizat și furnizat cât mai repede posibil, în mod regulat și previzibil”, transmite Comisia Europeană.


Comisia dorește să strângă până la 18 miliarde euro pentru a ajuta la finanțarea a aproximativ jumătate din deficitul bugetar preconizat al Ucrainei în 2023, egal cu 38-40 de miliarde USD.

Plățile ar urma să fie efectuate în fiecare trimestru începând din ianuarie „dacă este fezabil”, conform proiectului.

Varianta 1: credite mai mici ale CE, cu modificarea reglementărilor financiare UE

Prima opțiune, pe care Comisia o descrie ca fiind cea mai avantajoasă, este să împrumute banii pentru așa-numitul spațiu liber, adică diferența dintre suma pe care blocul o poate solicita statelor membre și plățile promise de UE.

Această variantă ar permite Comisiei să meargă pe piețe fără a fi nevoie să colecteze garanții de la țările UE, un proces care a blocat ajutorul financiar pentru Kiev luni de zile, în timpul verii.


Opțiunea ar cere ca toate țările UE și Parlamentul European să fie de acord și să vizeze modificări ale reglementărilor financiare europene.

Varianta 2: Păstrarea metodei folosite, cu emiterea de către statele membre de garanții și contragaranții

A doua opțiune este păstrarea metodei folosite în acest an, prin care țările au oferit Comisiei garanții bugetare. Dar de această dată, garanțiile naționale ar trebui să acopere 100% din sumă – în loc de 61% anterior – deoarece „nu mai există nicio altă acoperire bugetară” în exercițiul financiar UE, se arată în document.

Țările UE ar trebui, de asemenea, să ofere și contragaranții, în caz de neplată a garanției asumate de state membre.

Opțiunea a doua „poate dura câteva luni înainte ca garanțiile să fie în vigoare”, a avertizat Comisia.

Executivul UE mai dorește să grupeze împrumuturile pentru Ucraina cu programul existent de emitere a datoriilor cu ajutorul căruia finanțează fondul de redresare post-pandemie al blocului.

În acest fel, spune Comisia, se pot obține condiții optime și se poate oferi Ucrainei o perioadă de grație de 10 ani la rambursare. Acest lucru este valabil în opțiunile unu și doi.

Varianta 3: Fără contragaranții, dar cu reducerea cheltuielilor UE în caz de probleme cu rambursarea

A treia și ultima opțiune este similară până la un punct celei de-a doua, dar fără cerința ca statele membre să emită și contragaranții.

În schimb, în caz de neplată, Comisia ar trebui să reducă cheltuielile planificate ale UE. De asemenea, ar cere Comisiei să se împrumute și să împrumute la rândul ei, ceea ce înseamnă că maturitatea și condițiile oricărui împrumut acordat Ucrainei ar fi determinate de modul în care este finanțată tranzacția.

Miniștrii de finanțe din UE urmează să discute opțiunile și să aleagă o variantă în cadrul unei reuniuni de joi, după care Comisia va prezenta oficial forma decisă miercurea viitoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: