miercuri

27 martie, 2024

11 octombrie, 2017

Romania riscă procedura de infringement dacă Parlamentul va adopta definitiv amendamentele la OUG 64/2017 privind piaţa gazelor naturale, care prevăd tranzacţionarea a 70% din volumul acesteia doar pe bursa OPCOM, controlată de stat.

Amendamentele incriminate, aprobate recent de Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, ar putea încalca libertățile fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii Europene, ca și principiile pieței libere de energie, spune comisar european pentru energie, Miguel Arias Canete, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, ministrului Energiei Toma Petcu şi lui Iulian Iancu, preşedintele comisiei parlamentare, potrivit Hotnews.

Comisia parlamentară a mai invocat şi argumentul transparenţei pentru a-şi justifica amendamentele, dar comisarul european atrage atenția că există și alte soluții de informare.


OPCOM ar urma să dețină monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze, de la 1 ianuarie 2018, 70% din producție, procent majorat anual de guvern “până la atingerea cotei de 100%”, a decis la începutul lunii Comisia de Industrii și Servicii, cu 5 voturi împotrivă din cele 19 ale membrilor comisiei.

Parlamentarii au luat decizia incriminată în pofida faptului că împotriva acesteia „s-au pronunţat Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, Consiliul Concurenţei, ANRE, asociaţiile participanţilor la piaţă, participanţii la piaţă, asociaţiile din Uniunea Europeană, Directoratul pentru Energie, reglementatorul reglementatorilor, asociaţiile de burse, asociaţiile de brokeri, asociaţiile EFET (traderii europeni de energie – n.r.)”, spunea Septimiu Stoica, preşedintele BRM, în mai, cu ocazia unei conferinţe pe teme energetice organizate de cursdeguvernare.ro.

Mai mult, „reprezentanţii reglementatorului (ANRE, n.r.), cărora le va reveni sarcina de a ne retrage licenţa, au arătat că nu văd cum ar putea lua, cum ar putea retrage un drept deja constituit. Nu-ţi vine să crezi că un asemenea lucru se întâmplă în România, un stat al Uniunii Europene, la 27 de ani de la Revoluţie. Trăim în irealitate”, a mai spus Septimiu Stoica.

În mai 2017, conducerea Bursei Române de Mărfuri a lansat un apel public destinat conducerii PSD pentru a respinge ceea ce a numit o ”tentativă de naționalizare a tranzacționării gazelor”, mai precis o propunere care l-ar avea la origine pe deputatul Iulian Iancu și care ar interzice Bursei de Mărfuri să mai tranzacționeze gaze naturale.


În prezent, majoritatea tranzacțiilor se derulează prin BRM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: