sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 decembrie, 2013

Comisia Europeană a prezentat planurile privind combaterea evaziunii fiscale, pentru a evita neplata taxelor de către corporaţii, scrie EUObserver.

Planul oficialilor europeni este acela de a rescrie regulile privind statutul taxelor companiilor-mamă şi al subsidiarelor, pentru a preveni situaţiile în care firmele înfiinţează alte firme, fantomă, în alte ţări, pentru a nu-şi plăti impozitele.

Directiva UE privind companiile subsidiare, care a fost revizuită ultima dată în 2003, a fost menită iniţial să asigure faptul că firmele nu vor fi taxate de două ori în interiorul Uniunii Europene, prin exceptarea mutării dividentelor şi a altor profturi de la subsidiare la companiile-mamă.


Acum însă executivul comunitar este îngrijorat că directiva a fost manipulată de firme, pentru a evita plata taxelor în orice ţară.

Comisarul pentru taxe, Algirdas Semeta, a declarat că toate companiile trebuie să contribuie în mod corect la finanţele publice. „Nu ne putem permite evazionişti care fac profituri uriaşe în UE, fără să contribuie la bugetul public”, a spus el. Semeta a comentat că în timp ce propunerea va respecta spiritul şi litera legii, este, în acelaşi timp, pro-afaceri. Pentru că se referă în special la utilizarea unui tip de împrumut-hibrid, care poate fi clasificat de către companii ca fiind ori datorie, ori echitate la plata taxelor.

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie să ofere companiilor-mamă exceptare de la plata taxelor a dividendelor pe care le au de la subsidiarele din alte state. Propunerea include o clauză „anti-abuz”, care permite guvernelor să taxeze firmele, pe baza activităţii economice din ţara lor.

De pildă, reţeaua de cafenele Starbucks a plătit o taxă pentru corporaţii în Marea Britanie de 8,6 milioane de lire sterline, între 1998-2011, din vânzări de peste 3 miliarde de lire. În acelaşi timp, giganţi precum Apple sau Google au plătit între 2-2,5% taxe pe profiturile pe care le au în afara SUA, prin folosirea filialelor.


Regulile, care se referă în primul rând la Irlanda, Belgia, Luxemburg şi Cipru, care au taxe scăzute pentru corporaţii, pentru a atrage investiţii, trebuie adoptate cu unanimitate de voturi din partea statelor membre, pentru a deveni lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: