sâmbătă

27 iulie, 2024

15 septembrie, 2022

Comisia Europeană a emis joi o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a României în valoare de 2,6 miliarde euro. Din această sumă, 1,8 miliarde euro sunt granturi și 0,8 miliarde euro împrumuturi.

România a înaintat Comisiei pe 31 mai o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă.

Avizul pozitiv dat de comisie vine după ce perioada de analiză a documentelor justificative românești a fost prelungită, la cererea României, peste termenul normal de maxim 2 luni. Noul termen limită era 16 septembrie.


Cele 21 de jaloane și ținte considerate îndeplinite de România sunt aferente finalului de an 2021.

Acestea vizează reforme privind transportul durabil, decarbonizarea, siguranța rutieră, piața energiei electrice, înlocuirea cărbunelui din mixul energetic, îmbunătățirea proceselor de administrare fiscală, intensificarea luptei împotriva corupției, reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii și sistemul de audit și control al României pentru punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.

Planul de redresare și reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite României cu titlu de prefinanțare.

Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de punerea în aplicare de către statele membre a investițiilor și a reformelor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.

Plata efectivă se face după noi verificări


Comisia a transmis Comitetului economic și financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul.

Comisia urmează să țină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni. În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuției financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie.

În urma adoptării deciziei de către Comisie, plata în favoarea României ar urma să fie efectuată.

Comisia va evalua cererile de plată suplimentare din partea României în funcție de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor prezentate în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Granturi ca granturi, dar marea scofafa e cu cel aproape un miliard de Euro imprumut care ne ingroapa in datorii (alaturi de celelalte zeci de miliarde existente deja).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Granturi ca granturi, dar marea scofafa e cu cel aproape un miliard de Euro imprumut care ne ingroapa in datorii (alaturi de celelalte zeci de miliarde existente deja).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: