miercuri

17 aprilie, 2024

29 iulie, 2022

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat joi seara că termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar pe prima cerere de plată din PNRR trimisă la Bruxelles s-a prelungit, la solicitarea Comisiei Europene.

Motivul comunicat de minister: sistemul informatic al PNRR trebuie completat cu informaţii necesare identificării beneficiarilor finali ai plăţilor.

Potrivit unui comunicat MIPE citat de Agerpres, ”România şi-a luat angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcţia suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022”.

MIPE: Activitatea Comisiei este mult redusă în august din cauza concediilor, plata se poate face în septembrie


„Mai concret, în data de 25 iulie 2022 la orele 12:00 a avut loc discuţia reprezentanţilor MIPE cu Comisia Europeană privind situaţia cererii de plată numărul 1, transmise în data de 31 mai 2022(…) Facem precizarea că toate documentele privind îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor aferente au fost în întregime comunicate şi verificate de serviciile CE. Astfel procesul de validare pentru cele 21 de jaloane şi ţinte s-a încheiat”, subliniază reprezentanţii ministerului în comunicat.

„Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranşei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârşitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat şi fără să producă întârzieri în implementarea reformelor şi investiţiilor asumate”, se mai menţionează în comunicat. 

România mai așteaptă să încaseze 2,56 miliarde euro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis la data de 31 mai Comisiei Europene prima cerere de plată din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit comunicatului oficial transmis la acea dată, valoarea cererii de plată este de 2,93 miliarde de euro: 2,03 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil, iar 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut.


Din suma solicitată spre rambursare prin cererea de plată, România ar trebui să încaseze 2,56 miliarde de euro, valoarea care rezultă după deducerea prefinanţării primite până în prezent.

Defalcat, din componenta de granturi va fi rambursată o sumă de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferentă împrumuturilor 0,78 miliarde euro.

Potrivit Regulamentului CE, Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a analiza documentele trimise și pentru a valida solicitarea.

Procedura de plată presupune parcurgerea următoarelor etape: avizarea interservicii ale CE pentru emiterea avizului pozitiv preliminar; transmiterea cererii de plată la Comitetele de Specialitate ale Consiliului ECOFIN; aprobarea plăţii în Consiliul Uniunii Europene – ECOFIN.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: