duminică

26 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 aprilie, 2021

Premierul bulgar Boiko Borissov – a cărui demisie din fruntea guvernului a fost confirmată printr-un vot de parlament săptămâna trecută, vineri, după ce partidul său GERB a pierdut alegerile din 4 aprilie – refuză să prezinte legislativului planul Bulgariei de relansare și reziliență, deși i s-a solicitat să facă acest lucru într-o ședință specială programată miercuri.

”Chiar credeți că sunt interesați de acest plan? De ce ar trebui eu să fac asta din moment ce mi-au aprobat demisia? În acest moment, sunt un simplu cetățean bulgar”, a anunțat duminică Boiko Borissov, care a apelat la o metodă unică de comunicare- un livestream transmis în timp ce conducea un autoturism.

Boiko Borissov asigură interimatul funcției până la instalarea unui nou guvern. Potrivit premierului interimar, noua majoritate parlamentară vrea să se folosească de prezentarea planului doar pentru a-l denigra.


Potrivit Euractiv, parlamentul îl poate totuși obiga pe Borissov să vină în sediul legislativului pentru a prezenta acest document.

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Tomislav Donchev, responsabil cu elaborarea PNRR bulgăresc, a afirmat că guvernul interimar nu va trimite Comisiei Europene planul de relansare – plan criticat de noile formațiuni politice intrate în Parlament. Donchev spune că blocajul este decis de GERB, care urmărește ca Bulgaria să rateze dedline-ul Comisiei și să rateze astfel accesul la cele peste 6 miliarde euro alocare țării prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

”Cum își închipuie aceeia care m-au chemat în fața Parlamentului că le voi prezenta planul și toate anexele acestuia?” a mai afirmat Borissov, precizând că ar dura până în iulie dacă ar trebui să citească în parlament toate aceste documente.

Planul bulgar de Relansare ar putea fi transmis Comisiei Europene de către Parlament, a explicat vicepremierul Tomislav Donchev, care mai spune că legislativul ar putea chiar să îl împuternicească pe el să facă acest lucru.


Potrivit vicepremierului, parlamentarii bulgari nu pot rescrie planul. Acesta a mai precizat că, ținând cont de situația politică complicată, Comisia Europeană a acceptat deja ca Bulgaria să transmită mai târziu la Bruxelles acest document.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: