Premierul bulgar Boiko Borissov – a cărui demisie din fruntea guvernului a fost confirmată printr-un vot de parlament săptămâna trecută, vineri, după ce partidul său GERB a pierdut alegerile din 4 aprilie – refuză să prezinte legislativului planul Bulgariei de relansare și reziliență, deși i s-a solicitat să facă acest lucru într-o ședință specială programată miercuri.
”Chiar credeți că sunt interesați de acest plan? De ce ar trebui eu să fac asta din moment ce mi-au aprobat demisia? În acest moment, sunt un simplu cetățean bulgar”, a anunțat duminică Boiko Borissov, care a apelat la o metodă unică de comunicare- un livestream transmis în timp ce conducea un autoturism.
Boiko Borissov asigură interimatul funcției până la instalarea unui nou guvern. Potrivit premierului interimar, noua majoritate parlamentară vrea să se folosească de prezentarea planului doar pentru a-l denigra.
Potrivit Euractiv, parlamentul îl poate totuși obiga pe Borissov să vină în sediul legislativului pentru a prezenta acest document.
În urmă cu câteva zile, vicepremierul Tomislav Donchev, responsabil cu elaborarea PNRR bulgăresc, a afirmat că guvernul interimar nu va trimite Comisiei Europene planul de relansare – plan criticat de noile formațiuni politice intrate în Parlament. Donchev spune că blocajul este decis de GERB, care urmărește ca Bulgaria să rateze dedline-ul Comisiei și să rateze astfel accesul la cele peste 6 miliarde euro alocare țării prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.
”Cum își închipuie aceeia care m-au chemat în fața Parlamentului că le voi prezenta planul și toate anexele acestuia?” a mai afirmat Borissov, precizând că ar dura până în iulie dacă ar trebui să citească în parlament toate aceste documente.
Planul bulgar de Relansare ar putea fi transmis Comisiei Europene de către Parlament, a explicat vicepremierul Tomislav Donchev, care mai spune că legislativul ar putea chiar să îl împuternicească pe el să facă acest lucru.
Potrivit vicepremierului, parlamentarii bulgari nu pot rescrie planul. Acesta a mai precizat că, ținând cont de situația politică complicată, Comisia Europeană a acceptat deja ca Bulgaria să transmită mai târziu la Bruxelles acest document.