luni

22 aprilie, 2024

19 iunie, 2013

Comisia parlamentară de revizuire a adoptat, miercuri, raportul favorabil pentru proiectul noii Constituții, cu 17 voturi pentru şi o abţinere.

Parlamentarii PDL și PPDD s-au retras de la dezbateri și nu au mai votat. La vot au fost prezenți doar parlamentari ai PSD, PNL, UDMR, minorităților altele decât cea maghiară.

Documentul va merge, pentru avize, la Consiliul Legislativ și Curtea Constituțională, urmând ca la începutul lunii septembrie, în cea de-a doua sesiune parlamentară să fie înaintat plenului Senatului, ca primă cameră sesizată, iar apoi Camera Deputaților, ca for decizional, va da votul final în Parlament. Revizuirea Constituției se decide în parlament cu cel puțin două treimi din numărul tuturor parlamentarilor.


După adoptarea de către Parlament, proiectul noii Constituții este supus validării prin referendum național.

Câteva dintre modificările constituționale aduse de proiect:

  • Curtea Constituțională nu va mai putea anula hotărârile Parlamentului
  • Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
  • Mandatul președintelui va scădea de la 5 la 4 ani, așa cum era în Constituția din 1991.
  • Președintele va fi obligat să nominalizeze pentru funcția de prim-ministru persoana propusă de partidul sau alianța politică ce a participat la alegeri şi a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare.
  • Președintele României nu va mai putea cere urmărirea penală a miniștrilor. Doar Parlamentul va mai putea sere urmărirea penală a membrilor Guvernului, indiferent dacă sunt sau nu și parlamentari.
  • Guvernul își va putea asuma răspunderea doar o dată pe sesiune, pe un singur proiect de lege, cu excepţia codurilor.
  • Executivul va putea adopta bugete multianuale.
  • Referendumul se va valida dacă la urne se prezintă cel puțin 30% dintre alegători. Astfel, pragul de validare a referendumului nu se va mai putea modifica atât de ușor ca până acum – doar prin lege organică, ci va fi nevpoie de revizuirea Constituției.
  • Hotărârile secțiilor Consiliului Superior al Magistraturii, privind cariera judecătorilor, respectiv a procurorilor vor putea fi atacate direct la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Se eliminată competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca speţele parlamentarilor, urmând ca judecarea acestora să poată fi făcută și de instanţele inferioare ICCJ.
  • Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor
  • S-a introdus instituția consiliilor regionale. Astfel, este bătută în cuie varianta regionalizării cu păstarea actualelor județe.
  • Parlamentul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulament propriu, Avocatul Poporului şi directorii Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe.
  • Unele prerogative ale Băncii Naționale pot fi transferate la Banca Centrală Europeană, odată cu procesul de aderare la zona euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: