luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 septembrie, 2012

Absolvenţii de liceu ar urma să aibă posibilitatea să dea bacalaureatul profesional, care nu le va permite accesul la facultate, potrivit unei prevederi adoptate miercuri de Comisia de învăţământ din Senat.

Măsura se ia printr-un amendament la Legea educaţiei, adoptat de senatorii din comisie în unanimitate, la şedinţă fiind însă prezenţi doar 5 parlamentari.

Astfel, absolvenţii de liceu ar urma să aibă posibilitatea, din anul 2013, să aleagă între bacalaureatul naţional din prezent şi bacalaureatul profesional.


Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, promotoarea acestui examen, bac-ul profesional oferă accesul pe piaţa muncii, dar nu îi va permite accesul în învăţământul superior.

În schimb, susţine Andronescu, cei care vor lua bac-ul profesional vor putea să dea apoi şi bacalaureatul naţional, care, odată promovat, permite accesul la facultăţi.

Ca structură, bacalaureatul profesional va avea în cu examenul naţional probele de competenţă.

În schimb, cine alege bac-ul profesional trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială – comună tuturor liceenilor.


”Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională”, a declarat marţi Andronescu.

Pentru a intra în vigoare, bacul profesional trebuie adoptat de plenul Senatului ca for decizional, pentru ca, în final să fie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, dacă va fi adoptat, bac-ul profesional va intra în vigoare din 2013.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: