27 august, 2019

Comisia de Industrii și servicii din Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea prevederilor din OUG 114 / 2018 care a plafonat preţurile la energia electrică și la gazele naturale livrate populației.

Marți, la comisie, a trecut şi amendamentul care elimină majorarea de 20 de ori, până la 2% a taxei pe cifra de afaceri impusă companiilor din domeniul energiei.

Totuși, deputații din Comisia de buget finanțe au luat decizia să amâne pentru săptămâna viitoare raportul pe OUG 114/2018, cu 11 voturi „pentru” și nouă împotrivă, ceea ce înseamnă că modificarea respectivei ordonanțe nu se poate face în sesiunea extraordinară.


De precizat că votul a fost influențat de absența deputaților ALDE și UDMR din Comisia de Buget.

OUG 114 a suprins mediul de afaceri la sfârșitul anului trecut cu prevederi decise fără nici o consultare şi care au distorsionat profund economia în acest an, prin:

  • reducerea investițiilor energetice,
  • creșterea celorlalte prețuri și
  • deteriorarea în plus a dezechilibrelor externe, din cauza creșterii importurilor de gaze și de electricitate.

Rata inflației a revenit peste 4% și a rămas peste intervalul țintit de Banca Națională a României.

OUG  114 i-a obligat pe producătorii interni să vândă gaze pentru populație la prețul maxim de 68 lei/MWh, până în 2022, expunând România la încă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, pentru nerespectarea Directivei care prevedea liberalizarea pieţei.


Totodată, ordonanţa a determinat plafonarea preţului la electricitatea vândută populaţiei prin decizia Autorităţii din domeniu (ANRE) de a plafona profiturile producătorilor prin nerecunoaşterea decât a unui profit reglementat de 5% din costurile considerate justificate.

Efecte greu de reparat ale unei politici energetice haotice

Mai este drum lung până când Camera Deputaților ar putea valida amendamentele Comisiei sale de Industrii. Aceasta a dat doar un aviz privind legea care va modifica OUG 114, ceea ce înseamnă că, spre deosebire de alte dăţi, raportul cu care proiectul va intra în plen va fi realizat de altă comisie („de raport”) decât cea condusă de Iulian Iancu.

Iulian Iancu este un susţinător cunoscut al prevederilor din legea offshore care a determinat oprirea investiţiilor în zăcămintele de gaze din Marea Neagră, efecte favorabile pentru importurile de gaze rusești, cum sunt și cele ale OUG 114.

Pentru liberalizarea piețelor energetice a fost nevoie de mai mulți ani, iar revenirea la nivelurile de dinainte de OUG 114 va fi dificilă.

ANRE va trebui să refacă din nou regulamentele, astfel încât să țină seama de efectele ordonanței: contractele deja încheiate, un nou ritm de creștere a prețurilor, recunoașterea pierderilor și multe altele.

Nu mai puțin important este faptul că încă nu se știe ce se va întâmpla cu OUG 19 / 2019, care a modificat OUG 114, în sensul plafonării prețurilor gazelor și pentru producătorii de agent termic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: