14 februarie, 2023

Bruxelles-ul a îndemnat capitalele UE să deblocheze discuțiile cu privire la reformarea regulilor bugetare ale Uniunii cât mai curând posibil, factorii de decizie politică urmărind să încurajeze investițiile publice în priorități precum tranziția ecologică și să evite planuri prea draconice de reducere a datoriilor, transmite Financial Times.

Paolo Gentiloni (foto), comisarul european pentru Economie, a declarat că liderii UE trebuie să fie conștienți de „urgența” necesității modificării regulilor, Comisia dorind să promoveze rapid o revizuire legislativă a pactului privind datoria și deficitul.

Punerea în aplicare a Pactului de Stabilitate și Creștere a fost suspendată încă din primele luni ale crizei economice generate de pandemia de Covid-19, dar decidenții de la nivel european, inclusiv Gentiloni, susțin că acesta va fi reimpus anul viitor.


Uniunea „ar trebui să aibă reguli fiscale adecvate adecvate scopului, iar cele existente sunt doar parțial potrivite – și cu asta este de acord toată lumea”, a comentat comisarul.

CE a prezentat în noiembrie propuneri pentru a simplifica pactul bugetar foarte stufos al UE și pentru a oferi statelor membre o mai mare putere de decizie asupra planurilor de reducere a datoriilor.

Bruxelles vrea să tranșeze problema înainte de alegeri

Discuțiile asupra reformelor au fost blocate de o divergență politică privind măsura în care planurile fiscale ar trebui adaptate nevoilor statelor membre individuale. Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, este deosebit de sceptic cu privire la propunerile Comisiei, despre care se teme că ar reduce disciplina fiscală din zona euro.

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați de faptul că dacă nu reușesc să facă progrese pe tema cadrului revizuit până luna viitoare, acest lucru ar submina speranțele de a aproba noua legislația înainte de alegerile europene de anul viitor. De asemenea, Comisia și-ar dori să existe un consens politic asupra noului regim din timp, astfel încât să poată fi implementat din 2024.


Printre reformele propuse de CE se numără un nou regulament european care ar impune statelor o reducere cu 1/20 pe an a datoriilor publice de peste 60% din PIB.

Punctul sensibil al negocierilor

Gentiloni a precizat că punctul central al negocierilor politice vizează nivelul de ”diferențiere” care ar trebui să fie permis între planurile de reducere a datoriilor publice, diferențiere pe care o consideră necesară în contextul în care există o variație mare a nivelului datoriilor între statele membre.

Pe de altă parte, regulile ar trebui, de asemenea, să asigure existența unui „cadru comun”.

„Avem nevoie de un consens politic foarte curând și apoi de o anumită perioadă de timp pentru a oferi parlamentului european posibilitatea de a discuta propunerile noastre legislative”, a spus Gentiloni.

Oficialii speră să se ajungă la un acord la reuniunea Ecofin a miniștrilor de finanțe de luna viitoare și la un consens între liderii UE la summitul de la sfârșitul lunii martie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: