Comisia Europeană analizează „dacă și cum” va prelungi suspendarea regulilor care limitează deficitele bugetare și datoriile statelor membre, reguli stabilite de Pactul de Stabilitate și Creștere european, potrivit declarațiilor comisarului pentru economie, Paolo Gentiloni.
„În săptămânile următoare vom decide dacă și cum să prelungim înghețarea Pactului, iar în lunile următoare ne vom gândi cum să-l recalibrăm în conformitate cu noile obiective strategice ale Europei”, a declarat Paolo Gentiloni într-un interviu acordat cotidianului La Stampa, citat de Reuters.
România este una dintre țările cele mai expuse la eventualele înăspriri ale condițiilor de suspendare a pactului de Stabilitate, având deschisă procedura de deficit excesiv, un deficit bugetar de 9,79% din PIB anul trecut, și unul proiectat la 7,16% pentru 2021.
(Citiți și: „Document – Execuția pe 2020: Deficitul bugetar – 9,79% din PIB. Cauze și detalii”)
De asemeni, datoria externă totală a României a urcat în decembrie 2020 până la aproape 125 miliarde euro, adică mai aproape de nivelul limită acceptat de pactul de stabilitate de 60% din PIB.
Paolo Gentiloni a avertizat împotriva încetării premature a măsurilor de sprijin fiscal pentru economiile europene în timpul pandemiei, spunând că „retragerea lor prea devreme este mai periculoasă decât dacă ar fi decisă mai târziu”.
Comisarul european s-a arătat îngrijorat de creșterea bruscă a datoriilor Zonei Euro în 2020, în condițiile în care Executivul european a început să se împrumute la rândul său, pentru a finanța Programul social SURE.
Guvernele se împrumută la rândul lor pentru a ajuta familiile și întreprinderile să supraviețuiască restricțiilor și blocajelor impuse pentru a contracara focarul de coronavirus.