sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 iunie, 2015

guenther-oettingerUE trebuie să se pregătească pentru declanşarea „stării de urgenţă”, din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plăţi, afirmă Guenther Oettinger (foto), comisarul UE pentru Economie şi Societate Digitală.

Solicitarea comisarului european vine în aceeași zi, luni, în care premierul elen Alexis Tsipras a cerut liderilor europeni să fie „realişti” în solicitările pe care le fac Greciei.

Negocierile Greciei cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au intrat într-un nou impas, astfel că economia Greciei ar urma să intre în incapacitate de plăţi de la 1 iulie.

Neliniștile europene în fața calmului grec


„Trebuie să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă”, a atras atenţia Guenther Oettinger, citat de Reuters.

„Sursele energetice, salariile şefilor poliţiei, resursele medicale şi produsele farmaceutice trebuie asigurate”, a adăugat reprezentantul Germaniei în Comisia Europeană.

În vreme ce oficialii europeni se preocupă de efectele unui blocaj în chestiunea negocierilor cu Grecia, premierul Tsipras are o altă rezolvare a crizei: „Vom aştepta cu răbdare până când instituţiile financiare vor deveni realiste”, a declarat Tsipras pentru cotidianul grec Efimerida ton Syntakton

„Nu avem dreptul de a îngropa democraţia europeană în locul unde s-a născut”, a mai afirmat premierul Tsipras.

Analize și scenarii


În cazul intării în incapacitate de plăţi, Grecia riscă să fie exclusă din zona euro şi să organizeze alegeri legislative anticipate.

Funcţionari ai Uniunii Europene au avut, vineri, primele discuţii oficiale despre cel mai pesimist scenariu în cazul Greciei.

Reprezentanţi ai ţărilor din zona euro au stabilit că există trei scenarii în cazul Greciei, dintre care cel mai bun, cel al ajungerii la un acord rapid cu creditorii, este cel mai improbabil.

Al doilea scenariu ar fi prelungirea actualului program de asistenţă financiară, care expiră la sfârşitul lunii iunie, exact în momentul în care Grecia trebuie să achite către FMI 1,6 miliarde de euro.

Funcţionarii europeni au abordat pentru prima dată la nivel oficial al treilea scenariu – cel mai pesimist – cel al intrării Greciei în incapacitate de plăţi.

Reprezentantul Greciei prezent la reuniune a dat asigurări că Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras va face totul pentru ajungerea la un acord cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Acordul ar debloca ultima tranşă, de 7,2 miliarde de euro, solicitată de Atena în cadrul actualului plan de asistenţă financiară, în valoare de 240 de miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: