vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2023

Deși încearcă să își reducă dependența de China atunci când este vorba de „produse strategice”, aceasta nu înseamnă că UE se deconectează de China, cu care are schimburi comerciale record, a declarat comisarul pentru Comerț al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv la Comisia Europeană, la Summitul Bund de la Shanghai de sâmbătă.

UE încearcă să găsească un nou echilibru în strategia sa față de China, încercând să micșoreze riscurile și să-și reducă dependența de a doua economie a lumii, menținând în același timp accesul pe această piață asiatică.

Comisia Europeană a anunțat recent inițierea unei anchete privind subvențiile acordate de guvernul de la Beijing producției de vehicule electrice, o decizie care a enervat guvernul chinez.


„Este un act de protecționism care va perturba și va distorsiona serios lanțul global al industriei auto”, a declarat Ministerul Comerțului din China, după anunțarea anchetei.

Discuțiile actuale au loc în cadrul „Dialogului economic și comercial la nivel înalt” UE-China – un forum major pentru înalți oficiali pentru a discuta probleme legate de macroeconomie, diferende comerciale, lanțuri de aprovizionare și servicii financiare. Ar putea fi, de asemenea, o un punct de plecare pentru organizarea unui summit între președintele Xi Jinping și Ursula von der Leyen din UE la sfârșitul acestui an.

Se așteaptă ca Dombrovskis să-i comunice Beijingului că sunt necesare acorduri concrete în efortul de a reseta relația bilaterală, potrivit unor surse familiare cu planurile UE. De asemenea, va căuta să explice omologilor săi chinezi că ancheta privind vehiculele electrice va urma cu strictețe pașii procedurali și va dori cooperarea Beijingului.

Negociatorul  șed al comerțului din UE a cerut sâmbătă, de asemenea, Chinei să ajute împreună cu alte organisme precum Națiunile Unite pentru a proteja aprovizionarea globală cu alimente, pe fondul blocării transporturilor de cereale din Ucraina, după ce Rusia a ieșit dintr-un acord privind un coridor de siguranță intermediat de ONU și Turcia.


Dombrovskis a spus că comportamentul Moscovei în problema securității alimentare este „rușinos”.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: