Diferenţele economice dintre regiuni devin mai vizibile şi mai riscante în timpul crizelor, a declarat luni Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune şi reforme, în timpul unei vizite la Iaşi., referindu-se la discrepanțele uriașe ce se mențin între regiunile României.
Comisarul Elisa Ferreira a remarcat „îmbunătăţirea substanţială a nivelului de viaţă” din România, după aderarea la UE și a exemplificat recuperarea României la indicatorul venituri raportat la populație:
„Venitul a crescut de la 40% din media europeană în 2006, chiar înaintea aderării la Uniunea Europeană, la 74 la sută în 2021. Cele mai recente cifre, de anul trecut, estimează deja peste 77 la sută din media europeană. Cu alte cuvinte, diferenţa dintre media europeană şi venitul per capita din România a fost înjumătăţită. Deci este un progres masiv. Politica de Coeziune a jucat un rol important în această recuperare, confirmându-şi astfel rolul”, a afirmat comisarul european Elisa Ferreira.
(Citește și: „Disparitățile teritoriale se adâncesc, Bucureștiul e ”altă țară”. 5 indicatori de luat în calcul pentru politici publice„)
Decalajele dintre Bucureşti şi alte regiuni ale ţării se mențin, însă
„Ambiţia este să facem mai mult şi mai bine. Această ambiţie nu poate să dispară. Această convergenţă trebuie să devină realitate în interiorul ţării pentru binele României şi al tuturor românilor, oriunde ar locui ei. Oraşul capitală, Bucureşti, are un venit pe cap de locuitor care este aproape de două ori mai mare decât media europeană. Deci este o realizare minunată. Dar sunt regiuni precum Vaslui unde venitul pe cap de locuitor este o treime din media europeană. Adică, o diferenţă de şase ori între Bucureşti şi regiunile mai puţin prospere”, a mai declarat comisarul Elisa Ferreira, adăugând că diferenţele dintre regiuni devin „mai vizibile şi mai riscante” în timpul crizelor.
(Citește și: „O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial„)
****