sâmbătă

22 iunie, 2024

12 august, 2022

Comenzile noi din industria prelucrătoare au înregistrat o creștere de 19,7% în primul semestru din acest an, față de S1 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Evoluția din prima jumătate a anului a survenit datorită creșterilor înregistrate în

  • industria bunurilor intermediare (+28,9%),
  • industria bunurilor de folosință îndelungată (+26,9%),
  • industria bunurilor de uz curent (+20,9%),
  • industria bunurilor de capital (+13,9%).

Luna iunie a adus o ușoară scădere a comenzilor noi față de luna mai, de 4,5%, însă acestea s-au menținut cu 11% peste nivelul din iunie 2021.


Ritmul a scăzut semnificativ, de aproape trei ori, față de cel din mai 2021, reiese din datele INS care sugerează o încetinire a comenzilor noi în rândul tuturor marilor grupe industriale.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iunie 2022, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 15,9% în industria bunurilor intermediare, cu 10,2% în industria bunurilor de uz curent, cu 8,4% în industria bunurilor de capital și cu 7,7% în industria bunurilor de folosință îndelungată.

Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referință între un producător și un client și privesc livrările de bunuri și servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate.

Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile și discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: