22 octombrie, 2024

Combinatele de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co, din Săvinești, au fost scoase din noua la vânzare de lichidator, prin negociere directă cu investitorii, potrivit unui anunț al lichidatorului judiciar, Sierra Quadrant, care speră să obțină cel puțin 32 de milioane de euro din valorificarea acestora.

Cele două combinate chimice au făcut parte din grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae. Toate cele șase combinate ale grupului, precum și grupul în sine, se află în insolvență.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat săptămâna trecută că executivul se află în discuții cu mai mulți investitori interesați de combinatele de îngrășăminte din România. Industria chimică este cel mai mare producător de deficit comercial, valoarea importurilor depășind cu 12,2 miliarde de euro valoarea exporturilor în 2023.


„Importăm 60% din necesarul de îngrășăminte. Avem discuții cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. În 2027 începe extracția de gaze din Marea Neagră. Trebuie să punem minim un combinat pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Un potențial investitor interesat ar fi OMV Petrom.

Activele celor două combinate scoase la vânzare

„Am ales negocierea directă cu posibilii investitori în primul rând pentru a maximiza potențialul de vânzare, iar apoi pentru a identifica firmele capabile financiar și interesate să repună aceste business-uri în circuitul economic”, explică Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Pentru Ga Pro Co, Sierra Quadrant anunță vânzarea prin negociere directă cu supraofertare a combinatului de producție îngrășăminte chimice amplasat în Comuna Săvinești, județul Neamț. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 21 noiembrie 2024. Prețul de începere a negocierii directe este cel rezultat din evaluarea realizată în procedură, respectiv 17,8 milioane de euro plus TVA.


„Instalațiile de producție constau în instalația de uree, instalația de amoniac, instalația de acid azotic, instalația de azotat de amoniu/nitrocalcar, instalația de îngrășăminte lichide. În cadrul mijloacelor de transport auto și feroviar sunt cuprinse locomotive, vagoane, autoturisme, autoutilitare, autospeciale, tractoare și remorci. În cadrul utilajelor sunt incluse buldoexcavatoarele, încarcatoarele frontale, automacarele, motostivuitoarele și stivuitoarele”, se arată în anunț.

Pentru activului industrial Donau Chem, combinat de producție îngrășăminte chimice amplasat în Turnu Măgurele”, lichidatorul anunță un preț de pornire de 89,4 milioane de lei, plu TVA. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 20 noiembrie 2024.

„Instalațiile de producție constau în instalația de uree, instalația de amoniac, instalația de acid azotic, instalația de azotat de amoniu și instalația de îngrășăminte lichide”, potrivit anunțului

ANAF, de acord cu vânzarea prin negociere directă

„Este important de precizat că statul român, prin creditorul minoritar ANAF, susține metoda de vânzare prin negociere directă a GA Pro Co în locul propunerii vehiculate de unii creditori de a se merge pe varianta de licitație publică în care ofertele pot coborî până la 30% din valoarea menționată în raportul de evaluare cu cel mai bun preț”, a mai spus Neacșu.

Principiile care guvernează procedura de negociere directă sunt maximizarea averii celor două combinate, siguranța încasării prețului cel mai bun și principiul celerității, toate subsumate respectării normelor legale naționale și europene, susțin experții Sierra Quadrant.

„Lipsa producției afectează direct agricultura, un sector esențial pentru economia națională. În contextul războiului din Ucraina, problema capătă o dimensiune nu doar națională, ci și regională, destabilizând lanțurile de aprovizionare și sporind nevoia de soluții locale pentru asigurarea fertilizanților necesari agriculturii”, afirmă Ovidiu Neacșu.

Cele două combinate chimice au făcut parte din grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae. Toate cele șase combinate ale grupului, precum și grupul în sine, se află în insolvență.

Combinatele au fost închise. Trei dintre ele, Slobozia, Bacău și Făgăraș, au fost cumpărate de grupul Pambac Bacău, al omului de afaceri Eusebiu Guțu, dar niciunul nu a reînceput producția.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: