24 octombrie, 2024

Industria europeană a componentelor auto se confruntă cu cele mai grave pierderi de locuri de muncă de la criza Covid-19. Cercetările și analizele Asociației Europene a Producătorilor de Componente Auto (CLEPA) estimează că aproximativ 86.000 de locuri de muncă au fost pierdute în acest sector începând din 2020.

În pofida prognozelor optimiste, conform cărora urmau să fie create 100.000 de noi locuri de muncă, până în 2025, în realitate s-a înregistrat o pierdere netă de aproape 56.000 de posturi.
Alte 32.000 de reduceri de locuri de muncă au fost anunțate numai în primele șase luni ale anului 2024, depășind recordul celei mai grave perioade din pandemie.

Aceste pierderi sunt cauzate de scăderea cererii, creșterea costurilor de producție și investițiile întârziate în noi tehnologii, arată analiza CLEPA.

Secretarul general al CLEPA: Suntem într-un punct de cotitură, este nevoie de o recalibrare a reglementărilor, altfel pierdem poziția de lider în sectorul auto


„Cele mai recente date reprezintă un semnal de alarmă clar. Industria automobilelor, o piatră de temelie a economiei europene, se confruntă cu un punct de cotitură. Pentru a proteja locurile de muncă, a accelera tranziția dublă și a ne recâștiga competitivitatea globală, avem nevoie de o recalibrare a reglementărilor. Aceasta înseamnă adoptarea deschiderii tehnologice la standardele CO2, asigurarea accesului echitabil la date și, în ansamblu, stimularea economiei și creșterii competitivității în UE. Fără acțiuni decisive, Europa riscă să își piardă poziția de lider în sectorul automobilelor,” a declarat secretarul general al CLEPA, Benjamin Krieger, citat în comunicatul asociației.

Datele-cheie ce arată amploarea problemei:

  • Începând din 2020, pierderile de locuri de muncă din sectorul automobilelor au depășit nivelurile COVID-19, cu 86.000 de locuri de muncă pierdute în total, ceea ce a condus la o pierdere netă de 56.000 de joburi.

  • Numai în primele șase luni ale anului 2024 s-a anunțat reducerea a încă 32.000 de locuri de muncă, depășind cea mai gravă perioadă a pandemiei, mai precis în a doua jumătate a anului 2020, când au fost anunțate 29.000 de reduceri de posturi.

  • Profitabilitatea industriei de aprovizionare rămâne insuficientă pentru a sprijini investițiile esențiale necesare pentru tranziția ecologică și digitală a Europei, amenințând poziția de lider în inovarea în domeniul automobilelor.

  • Doar 20% din locurile de muncă prognozate pentru lanțul de aprovizionare al vehiculelor electrice s-au materializat. Numai 29.000 de locuri de muncă au fost create începând cu 2020, dintre care aproximativ 19.000 sunt legate de tehnologiile vehiculelor electrice (EV).

  • Deși excedentul comercial dă semne de redresare, furnizorii europeni își pierd avantajul competitiv în crearea de valoare la nivel mondial. În același timp, diminuarea intrărilor de capital blochează progresul tranziției.

  • Germania a fost cel mai grav afectată, cu o pondere de 60% în totalul pierderilor de locuri de muncă, cu aproape 52.000 de posturi ce ar fi fost pierdute după 2020.

Cauzele desființării de joburi

  • 57% din totalul pierderilor de locuri de muncă pot fi atribuite condițiilor de piață, cum ar fi scăderea semnificativă a volumului producției, generată la rândul său de scăderea cererii, dar și de tranziției la mașini electrice, precum și creșterea costurilor de producție.

  • Circa 26% dintre pierderile de locuri de muncă pot fi atribuite eliminării treptate a motorului cu combustie.

Germania, cea mai mare pierdere de joburi, Polonia, cea mai mare creștere. România, locul 4 ca număr de noi locuri de muncă în industria componentelor auto

Situația pe țări:

Germania, „motorul Europei”, a pierdut după 2020 între 51.000 și 52.000 de locuri de muncă, în timp ce a înregistrat doar 5.300 de joburi noi. Se clasează astfel pe primul loc la pierderi și pe locul doi la creștere.

Franța se află într-o situație similară, dar la scară mai redusă, cu 7.000 de joburi dispărute și doar 770 locuri de muncă nou create.

În Polonia, soldul este pozitiv, întrucât au fost create cele mai multe joburi din UE (8.100) și au dispărut 4.600.

România se află în tabăra câștigătorilor, cu un plus de 2.300 de joburi (400 desființate, 2.700 nou create).

În Ungaria au apărut 4.400 de locuri de muncă și au dispărut 3.400.

CLEPA, cu sediul la Bruxelles, reprezintă peste 3.000 de companii, de la multinaționale la IMM-uri, care furnizează componente de ultimă generație și tehnologii inovatoare, investind anual peste 30 de miliarde euro în cercetare și dezvoltare. Industria componentelor auto din Europa totalizează 1,7 milioane de angajați în UE.

(Citește și: Zona euro: Producția industrială este ”șocant de scăzută” – Nou semnal de alarmă tras de experți)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: