luni

22 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

26 februarie, 2023

În 2022 s-au deschis 6.531 proceduri noi de insolvență, în creștere cu 7% față de 2021 și cu 2% peste nivelul anterior pandemiei Covid-19, reiese din cel mai recent studiu Coface România.

Chiar dacă în ultimii trei ani au fost înregistrate cele mai mici valori ale numărului de companii intrate în insolvență din ultimul deceniu, ”trendul crescător poate indica faptul că perioada marcată de efectele COVID-19, când Guvernul României a sprijinit companiile prin diverse scheme de finanțare, iar lichiditatea în piață a fost mare, a luat sfârșit”, notează specialiștii Coface.

Aproximativ 60% dintre companiile intrate în insolvență în anul 2022 au fost înființate înainte de anul 2016.


Cele mai importante concluzii ale studiului:

  • Sectorul construcțiilor a raportat cea mai mare creștere a numărului de insolvențe, de +20%;
  • Pierderile cauzate creditorilor în 2022 de către companiile insolvente au fost de 4,6 miliarde de lei, în scădere cu 12% față de anul anterior;
  • Numărul companiilor insolvente cu cifră de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a crescut de la 322 la 357 pe parcursul anului trecut;
  • Primele trei sectoare în funcție de numărul companiilor intrate în insolvență sunt: construcții (1.342), comerț cu amănuntul (858) și comerț cu ridicata și distribuție (807);
  • Pe parcursul anului 2022, un număr total de 131.328 de companii și-au încetat activitatea, în creștere cu 12% față de anul anterior;
  • Anul trecut au fost înmatriculate 156.903 companii, din care 117.013 SRL, în creștere cu 14% față de anul anterior.

În ultimii trei ani se observă o creștere a numărului de insolvențe noi în rândul companiilor cu venituri de peste 0,5 milioane de euro. În anul 2022 a fost deschisă procedură de insolvență pentru 357 de companii cu venituri peste 0,5 milioane de euro, în creștere comparativ cu anul 2021 când au fost înregistrate 322 de noi insolvențe, dar sub nivelul anului 2019 când au fost înregistrate 444 de insolvențe pe același segment.

În ciuda creșterii cu 7% a numărului total de insolvențe înregistrate în anul 2022 comparativ cu anul 2021, precum și a creșterii numărului companiilor mari (venituri peste 0,5 milioane de euro) intrate în insolvență în ultimii doi ani, pierderile financiare generate creditorilor de companiile intrate în insolvență în 2022 au fost de 4,67 miliarde de lei, în scădere cu 12% față de 2021.

Construcțiile o duc cel mai prost, iar tendința se va menține


Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, primele trei sectoare în funcție de numărul companiilor intrate în insolvență (construcții, comerț cu amănuntul și comerț cu ridicata și distribuție) păstrează o concentrare de aproximativ 46% din totalul numărului de insolvențe înregistrate în 2022.

Dintre acestea, creșterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedură de insolvență a fost înregistrată în sectorul construcțiilor (+20% vs 2021), care deține cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvențe (21%).

”Această tendință a fost observată în studiile Coface anterioare în special din cauza gradului ridicat de îndatorare ale acestor companii coroborat cu scăderea creditării pe segmentul rezidențial din cauza creșterii semnificative a dobânzilor. Considerăm ca numărul mare al companiilor care vor intra în insolvență din sectorul construcțiilor va continua și în 2023 având în vedere că, potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2023 au fost eliberate 43.600 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu aproape 15% față de 2021. În plus dacă ne raportăm la numărul autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale eliberate în luna decembrie 2022 (2.691 de autorizații) observăm o scădere de aproape 33% comparativ cu aceeași lună a anului 2021“, susțin specialiștii.

Maturizare sau optimizare fiscală

Pe parcursul anului 2022 un număr total de 131.328 companii și-au încetat activitatea, în creștere cu 12% față de anul anterior. Dintre acestea, cea mai mare pondere este generată de firmele radiate (54%), respectiv dizolvate (29%). În același timp, în anul 2022 au fost înmatriculate 156.903 companii din care 117.013 SRL, în creștere cu 14% față de anul anterior.

Acestea sunt cele mai mari valori înregistrate în ultimul deceniu, reducând astfel raportul dintre numărul firmelor care își întrerup activitatea și cel al SRL-urilor noi înmatriculate aproape de 1, comparativ cu media de 2,1 din ultimii 10 ani.

”Aceste cifre pot fi interpretate în dublu sens. Pe de o parte, arată maturizarea mediului de afaceri și reflectă apetitul în creștere al tinerilor antreprenori în căutarea de oportunități benefice din punct de vedere financiar, în condițiile în care creșterea inflației a depășit dinamica salariului mediu în ultimii 2 ani. Pe de altă parte, numărul foarte mare al companiilor noi înființate cu zero angajați (82%) poate indica o mișcare de optimizare fiscală a costurilor cu contribuțiile sociale și impozitul pe venit, în sensul în care foști salariați își modifică relația de colaborare dintr-un contract de muncă într-unul de externalizare pe microintreprindere sau PFA”, se arată în raportul citat.

Statistica ultimilor ani nu este deloc încurajatoare: 60% dintre start-up-uri nu rezistă mai mult de 5 ani și 30% nu reușesc să obțină profit. Deci, doar 1 din 10 companii nou înființate își continuă activitatea și reușește să genereze venituri care să acopere toate costurile după 5 ani de activitate.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: