vineri

31 martie, 2023

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2022

Aproximativ 70% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 32.027 de companii de impact, adică au active totale de peste un milion de euro, iar 42% dintre acestea sunt în prezent companii restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă, arată un studiu realizat de CITR.

Potrivit studiului citat de Agerpres, numărul companiilor în insolvenţă iminentă a scăzut cu 10% în 2021 faţă de 2020, dar a crescut cu 7% faţă de nivelul din 2019, la debutul pandemiei.

(Citiți și: ”Un grafic: Coloana vertebrală a unei economii. Comparația Polonia – România”)

„Comparaţia cu perioada pandemiei, când mediul de afaceri a beneficiat de măsuri atipice de sprijin, e inegală. Când ajutoarele s-ar opri, multe dintre aceste companii nu ar mai putea să se redreseze fără sprijin specializat. Este firesc să ajungem şi la astfel de concluzii după ce roţile ajutătoare ar fi înlăturate”, a declarat Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

133 de companii mari au datorii foarte mari


Studiul mai arată că aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor în insolvenţă iminentă e generată de companiile cu active de peste 50 de milioane de euro. Mai exact, 133 de companii înregistrează 51% din datorii.

În aceeaşi notă, aproape jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor restructurabile este generată tot de companiile mari, ceea ce înseamnă că 209 companii înregistrează 46% din datorii.

În funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii în 2021 sunt:

  • construcţii -1.842 de companii;
  • tranzacţii imobiliare -1.082 companii;
  • comerţ -571 de companii.

După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt:

  • industria energiei – 2,71 miliarde euro;
  • industria prelucrătoare – 2,66 miliarde de euro;
  • comerţul – 1,62 miliarde euro.

Companiile amână restructurarea


Dintre companiile de impact în insolvenţă iminentă, 43% amână de 3 ani accesarea unei măsuri de restructurare, iar motivele sunt diverse, arată reprezentanții CITR, companie activă pe piaţa de insolvenţă şi restructurare.

„Există semnale de alarmă la care, dacă antreprenorii sunt atenţi, pot accesa din timp măsurile de redresare. Ele sunt diferite în funcţie de industrie şi de companie, nu există o reţetă universală”, a declarat Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

Potrivit acestuia, dpendenţa faţă de anumiţi parteneri de afaceri, dificultăţile în recuperarea de creanţe, dar şi în plata la scadenţă a datoriilor, dificultăţile în aprovizionare, toate sunt simptome care, identificate din timp, pot ajuta la evitarea unor situaţii radicale.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: