fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Codul Fiscal, modificat în Parlament: Senatorii au tăiat din reducerile fiscale – politicienii livrează noi reduceri

de Roxana Preda 27.4.2015

senat plen camereUPDATE 18.11: Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind Codul Fiscal cu 90 de voturi ”pentru”, 36 voturi „împotrivă” și 4 abțineri.
***

Majoritatea parlamentară a decis să elimine o parte din facilitățile introduse de guvern în proiectul de Cod Fiscal, cel mai important amendament fiind cel prin care se renunță la măsura reducerii accizelor la combustibil.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat luni că va susține în Parlament o nouă reducere:  TVA pentru apa de consum casnic să scadă la 9%, impactul fiind de 100 milioane euro.

Proiectul urmează să fie dezbătut și adoptat luni în plenul Senatului, pe baza raportului elaborat de Comisia de buget-finanțe, odată cu codul de Procedură Fiscală. Camera Deputaților este cameră decizională.

Deși guvernul stabilise inițial eliminarea impozitului pe dividende, Comisia de buget-finanțe a Senatului a revenit asupra măsurii, adoptând un amendament care prevede reintroducerea acestuia, la cota de 5% :

”Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea cotei de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul”.

Comisia argumentează decizia prin nevoia de ”reducere a deficitului bugetar conform cerințelor din raportul organismelor internaționale”.

În privința reținerii impozitului din veniturile din investiții, comisia a stabilit că ”veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut  ca urmare a deținerii de titluri de participare la organismele de plasament colectiv, se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final”.

O altă decizie importantă a comisiei, care urmează să fie validată în plenul Senatului, este cea de a renunța la măsura de reducere a accizelor la motorină și benzină.

”Pentru eliminarea impactului bugetar negativ pe care măsura de scădere a nivelului accizelor pentru benzină și motorină l-ar fi generat, se renunță la acestea și se păstrează nivelul actual al accizelor”, se arată în raportul Comisiei de buget-finanțe.

Președintele comisiei, senatorul PSD Viorel Arcaș, a precizat pentru cursdeguvernare.ro că doar cele două măsuri vor aduce la bugetul de stat 4 miliarde de lei (3 miliarde doar prin menținerea nivelului accizelor). El a precizat că modificările au fost făcute de comun acord cu noul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a participat la ședințele comisiei.

Senatorii din comisie au reformulat și prevederile referitoare la cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, astfel încât raportul prevede 5% pentru microîntreprinderile care nu au salariați (față de proiectul inițial care prevedea o cotă de 3% + 1530 lei trimestrial).

Comisia a mai introdus în categoria scutirilor de impozit pe profit, scutiri pentru profitul investit în calculatoare, echipamente periferice și programe informatice, invocând faptul că astfel sunt încurajate IMM-urile și se previne o eventuală stagnare a pieței naționale de tehnologie în business.

Senatorii au mai eliminat din textul inițial al guvernului prevederea potrivit căreia nu sunt considerate deductibile cheltuielile reprezentând contribuții de asigurări de sănătate, ”având în vedere că există obligația legală de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate” și ”pentru a asigura un tratament egal cu salariații în cazul cărora contribuția de asigurări sociale de sănătate se deduce din baza de impozitare pe venituri din salarii”.

Un alt amendament vizează posibilitatea ca pensionarii plătitori de impozit pe venit să direcționeze cei 2% din impozit către organizațiile nonguvernamentale.

În schimb, comisia a menținut prevederile referitoare la reducerea TVA de la 24 la 20% pentru toate produsele și serviciile, de la 1 ianuarie 2016 (exceptând produsele alimentare și băuturile non-alcoolice, pentru care taxa va fi de 9% din iunie 2015), dar și pe cea potrivit căreia, începând din ianuarie 2019, cota unică va fi de 14%, cu excepția veniturilor pe dividende (în cazul cărora este păstrată în continuare la 5%).

Întrebat în legătură cu modificările la Codul Fiscal, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declara duminică, la PRO TV, că ”așa cum a fost discuția și cu partenerii internaționali, ținta noastră de deficit de anul viitor trebuie respectat”.

”Tot ce rămâne în Codul Fiscal va trebui să se regăsească în acest spațiu. Putem lăsa din măsurile de compensare și găsi alternative – tăieri de cheltuieli inutile. Introducerea cotei de TVA la 9% de la 1 iunie va avea consecințe, multe din ele nu au putut fi comensurate la momentul la care am luat aceasta decizie, de pilda o creștere suplimentară a PIB de 0,6% pe acest interval. Efectele vor fi extrem de bune. Și în zona de turism, pachetul de 9% la all-inclusive ar fi putut crea probleme acelor hoteluri care nu ofereau acest pachet. Cu aceasta schimbare s-a uniformizat acest lucru și administrarea e mai usoara. Mai e și varianta de a amâna o parte din măsurile de relaxare. E un calcul care se face astăzi, plecând de la TVA de 20% care ramâne sigur. Țin să fie eliminată și taxa pe stâlp, pentru ca mai mult încurcă, și pe noi ca buget, și piața. Aceste două masuri sigur vor rămâne”, a declarat Teodorovici.

Partidele livrează în continuare reduceri de taxe

Guvernul va susţine, în Parlament, la ordonanţa de urgenţă privind reducerea TVA la alimente, un amendament pentru reducerea la 9% şi a taxei pe valoarea adăugată la apa destinată consumului casnic, a anunţat luni premierul Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent al PSD.

Ordonanţa prevede că, începând de la 1 iunie, TVA la produsele alimentare şi băuturile non-alcoolice va scădea de la 24% la 9%, inclusiv pentru restaurante și servicii.

Premierul a susținut că impactul bugetar este estimat la sub 100 milioane euro anual.

Decizia a fost anunțată după ce săptămâna trecută, ministrul Culturii Ionuț Vulpescu a precizat că va depune un amendament la Codul Fiscal de reducere a TVA la carte de la 9% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2016.

Potrivit ministrului Culturii, amendamentul, susținut de premier, va fi însă introdus la Camera Deputaților, în condițiile în care Senatul este prima cameră sesizată cu proiectul de lege privind Codul Fiscal.

Opoziția vrea reduceri pentru copii

În replică la propunerile Guvernului PSD, liberalii propun reducerea TVA la 5% pentru toate produsele pentru îngrijirea și creșterea copilului, de la haine până la lapte și scutece.

”Cer Guvernului Ponta să încurajeze creşterea natalităţii şi să susţină familia prin reducerea cotei de TVA la 5% la toate produsele pentru creşterea şi îngrijirea copiilor. Ar fi o extraordinară mână de ajutor întinsă actualilor şi viitorilor părinţi din România. (…) Puse cap la cap, aceste cheltuieli sunt foarte mari, consumul de astfel de produse este mare şi reprezintă o problemă reală pentru fiecare familie”, a declarat deputatul Cristina Pocora.

Potrivit Cristinei Pocora, ”tot mai multe cupluri din România amână conceperea unui copil tocmai din cauza lipsei banilor” iar rezultatul este o drastică scădere demografică, adâncită de la an la an”.

”Dacă în 1990 în România se năşteau peste 315.000 de copii, anul trecut cifra a coborât sub 200.000, aproape la jumătate”, mai arată Pocora, în mesaj, precizând că se impun măsuri reale pentru susţinerea familiei.

Descărcați aici raport comisie cod fiscal

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.4.2015

2 comentarii

 1. Nelu Stiuca
  28.4.2015, 8:09 am

  Ca si alte reglementari Codul fiscal emis constituie cel mai feroce instrument al DEMAGOGIEI clasei politici din Romania.
  In Ro,,Democratia este un sistem de exploatare a averilor statului mintind multimile naive prin gadilarea instinctelor primare. Pentru a curma coruptia universala ar trebui o elita de conducatori care sa se sacriifice in interesul permanent al natiunii. Dar unde sa gasesti asemenea sfinti printre
  oamenii politici narozi?”
  ,, Politica este indeletnicirea scarboasa prin care tipi fara nicio profesie ori avortoni ai profesiei lor, se catara acolo unde se deschid robinetele societatii. Posturi bine platite, de unde se pot invarti afaceri de miliarde, consilii de administratie, conecsiuni si reprezentante. Ai tupeu, ai proptele, ajungi si din lichea ce ai fost sau esti, devii omul ce imparte dreptatea, care arbitrezi morala, care reclama sacrificiul suprem.”
  In ultimii 25 de ani sistemul politic din Romania nu a dovedit ca detine macar un plan (ce sa mai discutam de strategii) pentru redresare nationala, indiferent de ideologia de dreapta sau de stinga care oricum există numai la nivel declarativ deoarece în realitate aceasta lipseşte cu desăvârşire. Sistemul politic este total nepotrivit în raport cu, perioada de tranzitie (catre o directie necunoscuta inca)??? sau de modernizare a Romaniei, cu ideile sau cu obiceiurile europene capitaliste.

 2. bill
  28.4.2015, 10:36 am

  sigur ca da!?
  La pensii cat mai mari,facilitati si chiul asta-i parlamentul!
  Facilitati pentru”plebe” nu se potriveste.

  Talhari!

Lăsați un comentariu


Stiri

Cătălin Predoiu cere Parlamentului transpunerea în legislaţie a unor directive necesare operaţionalizării Parchetului European

Razvan Diaconu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a trimis o nouă scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în care solicită Parlamentului, ”din perspectiva cooperării loiale”, transpunerea în legislaţia… Mai mult

Stiri

„Fără penali în funcţii publice” – inițiativa USR a fost votată în Camera Deputaților

Razvan Diaconu

Camera Deputaţilor a votat marți proiectul legii “Fără penali în funcţii publice”. La vot s-au înregistrat 295 de voturi „pentru” și o singură abținere. Proiectul… Mai mult

Europa

Cehia / Inițiativă parlamentară de modificare a Constituției pentru introducerea dreptului de a deține o armă

Iulian Soare

Guvernul Cehiei a anunțat că sprijină modificarea Constituției cu scopul de a completa capitolul care instituie drepturi și libertăți cetățenești cu dreptul la autoapărare și… Mai mult

Europa

Emmanuel Macron: Nu putem accepta viitorul construit de alte puteri, UE să-și asume dosarele geopolitice din Mediterana

Iulian Soare

Este “crucial” ca Europa să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană, care să rămână sub controlul său, fără să o lăse “altor puteri”,… Mai mult

Europa

Italia ar fi dispusă să accepte condiții mai dure în schimbul granturilor europene

Iulian Soare

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat luni un front comun cu premierul italian Giuseppe Conte (foto), cu doar câteva zile înaintea summit-ului crucial al liderilor… Mai mult

Europa

Austria interzice de joi cursele aeriene directe din România

Iulian Soare

Austria va interzice, începând de joi, 16 iulie, cursele aeriene regulate directe din România, conform unui ordin al ministrului austriac al Sănătății, care a actualizat… Mai mult

Stiri

Campanie susținută de grupul PPE din PE

Europarlamentarii PNL au cerut în PE o legislație de protecție a pădurilor mai aspră

Vladimir Ionescu

Comisia pentru Mediu (ENVI)  a Parlamentului European a adoptat, săptămâna trecută, proiectul unui raport care privește rolul UE în protejarea și restaurarea pădurilor lumii. Documentul,… Mai mult