joi

25 aprilie, 2024

21 martie, 2017

Legislația privind imunitatea miniștrilor ar trebui revizuită astfel încât ea să fie valabilă doar pe perioada mandatului, pentru a nu se ajunge în situația unui fost ministru care nu a putut fi inculpat, deși alte două persoane din dosar au fost și judecate și condamnate deja, a spus Laura Codruța Kovesi, la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE).

Conferința a marcat lansarea celei de-a cincea runde de evaluare a GRECO, în care se vor monitoriza măsurile pe care le aplică statele pentru a preveni și combate corupția în funcții precum șefi de stat, șefi ai guvernului central, membri ai guvernului central (miniștri), precum și alte persoane numite politic care exercită funcții de conducere importante (vice-miniștrii, secretarii de stat, șefii și membrii birourilor private ale miniștrilor și înalte oficiali politici).

Pentru a ilustra necesitatea modificării legislației privind imunitatea miniștrilor, Kovesi a prezentat cazul lui Laszlo Borbely, deputat UDMR și fost ministru în Guvernul Emil Boc, fără a spune însă despre cine este vorba.


Borbely nu a putut fi nici măcar anchetat, deoarece Camera Deputaţilor a respins de două ori cererea DNA de ridicare a imunităţii, deși doi dintre cei care l-au mituit au fost condamnați definitv anul trecut.

În decembrie 2016, un fost consilier al lui Laszlo Borbely și doi oamnei de afaceri au fost condamnați la câte doi ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, respectiv cumpărare de influenţă.

Deputatul UDMR, care ar fi putut fi inculpat pentru trafic d einfluență, nu a putut fi anchetat din cauza imunității care se depășește perioada mandatului.

„Camera Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunității. Ancheta care îl viza pe ministrul în cauză nu a putut continua, dar a continuat în cazul altor două persoane implicate, care au fost condamnate la (…) închisoare. Ancheta contra ministrului a fost închisă pentru că imunitatea nu i-a fost ridicată. Este evident că în acest caz nu se poate vorbi despre egalitate în fața legii. De aceea considerăm că legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită, imunitatea trebuie limitată la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunității nu este motivată, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine să vă spun de ce au fost respinse solicitările în cazurile noastre”, a spus Kovesi, luni, la Strasbourg, citată de Agerpres.


Ea a făcut și o prezentare a cazuisticii în domeniu:

„Cele mai multe tipologii se referă la domeniul achizițiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau menținerea unor persoane în anumite posturi”, a spus Kovesi, explicând că există miniștri care „primesc bani pentru a încheia contracte cu anumite companii sau pentru a-și folosi autoritatea asupra subordonaților pentru a încheia contracte cu anumite companii”.

O altă tipologie menționată de Kovesi a vizat cazurile în care un ministru în funcție a derulat activități comerciale incompatibile cu poziția lui, folosind informații obținute în baza funcției sale.

Măsuri propuse de Kovesi pentru prevenirea acestor infracțiuni de corupție la nivel înalt:

  • reglementări clare privind imunitatea
  • o mai mare transparență în achizițiile publice
  • revizuirea procedurilor pentru achizițiile publice
  • prioritizarea investițiilor și a plăților în funcție de criterii obiective
  • stabilirea unor criterii clare și obiective pentru numirea sau menținerea în funcție.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: