duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iulie, 2022

România ar urma să înregistreze o creștere economică de 3,5% din PIB, reiese din prognoza de vară publicată joi de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), estimarea pe care se va baza rectificarea bugetară din august fiind mai optimistă decât cea din primăvară, când instituția vedea un avans al PIB-ului de 2,9%.

Nominal, PIB-ul din 2022 ar urma să se ridice la 1.372,5 miliarde de lei, față de 1.327,9 miliarde de lei prognoza din aprilie. Deflatorul PIB a fost, de asemenea, ajustat la 12,2% de la 9,2%.

În ceea ce privește activitatea economică, CNSP vede o creștere mai slabă a industriei (0,6% față de 1,5%) și a construcțiilor (5% față de 5,7%), o scădere și mai pronunțată a agriculturii (-3,4% față de -0,4%), dar un avans mai mare al serviciilor (4,8% față de 3,4%) față de prognoza anterioară.


Consumul a fost, de asemenea, ajustat în sus, la 3,2% față de 2,7% la prognoza din aprilie.

Deficitul balanței comerciale a fost, la rândul său, majorat semnificativ, pe fondul unei ajustări în sus a importurilor, acesta urmând să ajungă la 32,3 miliarde de euro la finalul anului.

Și deficitul de cont curent ar urma să atingă un nou nivel record în acest an, de aproape 8% din PIB.

Numărul de angajați este așteptat să crească, iar șomajul să scadă către 2,5% la sfârșitul lui 2022.


Câștigul salarial mediu net ar urma să înregistreze un avans de 11,3% (față de 10,8% la prognoza din aprilie), însă ajustarea cu rata inflație va duce câștigul real în teritoriul negativ, de -1,2%.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: