28 octombrie, 2024

Valorile garantate ale punctelor per capita şi pe serviciu medical din primul trimestru al anului 2025 se mențin la valoarea din 2024, conform unui proiect de HG pus în dezbatere publică de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicii de ambulatoriu și cei de familie protestează, întrucât aceste valori au rămas la nivelul lunii iulie 2023, în pofida inflației ridicate ce a marcat toată această perioadă.

Colegiul Medicilor din România (CMR) acuză Casa că nu a a discutat cu cei vizați prleungirea acestor tarife și le amintește guvernanților că veniturile cabinetele vizate au fost afectate de inflație pe parcursului ultimului an și jumătate, iar modificările fiscale le vor diminua substanțial și anul viitor.

Reamintim că valoarea garantată a punctului pe serviciu medical este de 5 lei, în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice.


De aceea, organizația profesională solicită o alocare corespunzătoare și clară, în bugetul pentru anul 2025. Șansele de a obține majorări ale tariferlor sunt minime, însă, întrucât întreaga argumentație înaintată de Casă Guvernului, pentru adoptarea proiectului de hotărâre, este o enumerare de argumente împotriva unei reduceri a punctelor per capita și pe serviciu.

De altfel, guvernanții au încercat și anul acesta să diminueze aceste tarife, însă amenințarea cu închiderea cabinetelor de familie și ambulatoriu i-a forțat să mențină valorile din 2023.

Implicațiile amintite de CNAS, în cazul reducerii costurilor și tarifelor, măsură ce ar provoca refuzul medicilor de familie de a încheia contracte adiționale cu Casa:

  • pacienții nu vor putea beneficia de drepturile conferite de calitatea de asigurat (consultații,
    prescripții, accesul la servicii din alte domenii de asistență medicală, cum ar fi investigații,
    internări, îngrijiri la domiciliu, medicină fizică și de recuperare)

  • pacienții nu vor putea beneficia de măsurile reglementate pentru implementarea Planului
    național de prevenire și combatere a cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru
    prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare

  • exodul medicilor de familie din sistemul sanitar

  • supraaglomerarea spitalelor prin prezentarea pacienților la UPU/CPU, cu implicații financiare
    suplimentare.

Ce alte modificări propune CNAS

Proiectul de HG mai prevede o serie de modificări, unele deja contestate de cezi vizați.

Astel, fondul destinat plăţii per capita şi plăţii pe serviciu medical, rezultat ca diferenţa între fondul alocat asistenţei medicale primare pentru trimestrele II-IV ale anului 2025 şi sumele prevăzute la pct. 1 și 2, se repartizează astfel:

  • 35% pentru plata per capita;
  • 65% pentru plata pe serviciu medical.

Sumele de la punctele 1 și 2:

  1. suma destinată plăţii activităţii desfăşurate de medicii de familie nou-veniţi într-o unitate
    administrativ-teritorială, în baza convenţiei
  2. suma destinată plăţii activităţii desfăşurate de medicii de familie în baza convenţiei, într-o
    unitate administrativ-teritorială din mediul rural, fără niciun medic de familie şi fără existenţa unui
    punct de lucru al unui medic de familie care îşi desfăşoară activitatea în altă unitate administrativteritorială, până la încheierea contractului cu casa de asigurări de sănătate

Eiminarea regularizării la 11 luni

Proiectul mai propune eliminarea regularizării la 11 luni, prin care suma rămasă neconsumată în bugetul FNUASS alocată asistenței medicale primare se repartizează proporțional cu consultațiile realizate în timpul anului, care depășesc programul de lucru, pentru o mai bună gestionare a fondurilor aprobate în bugetul FNUASS.

Ce spune CMR despre această propunere:

CMR solicită reintroducerea mecanismului de regularizare, aşa cum a fost în contractul din 2023, pentru ca sumele alocate asistenţei ambulatorii de specialitate şi asistenţei medicale primare să poată fi utilizate integral în aceste sectoare de asistenţă medicală.

”În acest moment, din cauza implementării sistemului de facturare electronic nu se mai poate observa şi cuantifica numărul de consultaţii totale efectuate, medicii realizând astfel un număr important de servicii medicale pro-bono”, explică Colegiul.

Colegiul Medicilor: În momentul de față, cabinetele de ambulatoriu și ale medicilor de familie funcționează la limită

Colegiul Medicilor a transmis presei un comunicat în care își exprimă ”îngrijorarea referitor la menţinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate şi medicina primară, în contradicţie cu situaţia economico-socială actuală, cu previziunile financiare şi, mai ales, cu discuţiile anterior avute cu CNAS pe finanţare”.

Precizările organizației:

  • CMR a fost de acord cu menţinerea valorii punctelor pentru ambulatoriul de specialitate şi asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, cu scopul asigurării stabilităţii şi continuităţii asigurării asistenţei medicale.

  • CMR a fost de acord cu eliminarea regularizării la 11 luni pentru ambulatoriul de specialitate si asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, înţelegând dificultăţile financiare din acest an şi faptul că bugetul de stat fusese deja adoptat.

  • Codul fiscal s-a modificat pentru anul 2024 şi va suferi modificări de substanţă şi pentru anul 2025, crescând povara fiscalităţii pentru cabinetele medicale. Pe de altă parte, fiscalitatea crescută a creat cadrul unui FNUASS mai cuprinzător, deci a unei alocări crescute.

  • Considerăm că bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie să fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sănătate cu alocări clare necesare funcţionării mai eficiente a sistemului de sănătate.

  • De la 1 iulie 2023 şi până în prezent, finanţarea asistenţei medicale primare şi a ambulatoriului de specialitate nu a fost indexată cu valoarea inflaţiei, chiar dacă au crescut permanent cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor medicale, indiferent de forma lor de organizare. Acest fapt nu a permis dezvoltarea praxisurilor, ci doar funcţionarea acestora la limită.

(Citește și: Sănătatea – cea mai mare abatere la estimarea cheltuielilor. Crește distanța dintre prognozele oficiale și realitate)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: