16 octombrie, 2024

România a obținut șase avize formale în procesul de aderare la OCDE, din 26 necesare. Printre cele rămase în evaluare este și cel pentru Sănătate, domeniu în care organizația va evalua experienţele şi rezultatele raportate de pacienţii cu afecţiuni cronice.

Această iniţiativă va permite statului să înţeleagă mai bine experienţele pacienţilor români, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la profit Health.forum Ediţia a XIV-a, citat de News.ro.

„Cel mai important obiectiv al României, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, este aderarea la OCDE. Din când în când, venim aici pentru evaluări şi pentru dialog cu reprezentanţii OCDE. Procesul de aderare la OCDE este subiect extrem de important pentru noi toţi, în special în domeniul sănătăţii. OCDE are drept misiune promovarea politicilor care sprijină nu doar bunăstarea economică, ci şi pe cea socială. Pune accent pe dezvoltarea unor sisteme de sănătate durabile şi accesibile pentru toţi, prin îmbunătăţirea eficienţei şi echităţii în furnizarea de servicii medicale. De asemenea, organizaţia susţine integrarea inovaţiei şi cercetării pentru a răspunde provocărilor globale şi pentru a îmbunătăţi rezultatele sanitare. În ceea ce priveşte aderarea la OCDE, avansăm într-un ritm bun. Până în acest moment, am obţinut şase avize formale, ceea ce înseamnă practic închiderea a şase capitole din cele 26 necesare. În domeniul sănătăţii, România a furnizat experţilor OCDE informaţii complexe prin intermediul numeroaselor chestionare primite. În iunie 2024, Ministerul Sănătăţii a găzduit o misiune OCDE în domeniul politicilor de sănătate, cu participarea experţilor din comitetul de evaluare. Informaţiile colectate au fost folosite pentru redactarea unui raport pe sănătate, care va fi baza pe care va fi evaluată ţara noastră în următoarele luni. Vă puteţi întreba, pe bună dreptate, ce beneficii concrete aduce acest proces de evaluare. Ca urmare a dialogului intens între OCDE şi autorităţile române din domeniul sănătăţii, avem acum o cartografiere foarte precisă a sistemului nostru de sănătate. OCDE ne oferă recomandări ţintite pe diverse paliere, menite să îmbunătăţească politicile şi practicile în domeniul sanitar”, a declarat Luca Niculescu.


OCDE este continuatoarea fostei Organizaţii Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanţat de SUA pentru reconstrucţia continentului european după cel de-al doilea război mondial.  Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând aproximativ 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exerciţiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu toate cele 6 ţări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru şi România.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: