CNAS, obligată să informeze despre deconturile operate în numele asiguratului - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

CNAS, obligată să informeze despre deconturile operate în numele asiguratului

4 septembrie, 2019

Camera Deputaților- for decizional, a adoptat miercuri bun proiect de lege care obligă Casa Națională de Asigurări de Sănătate să informeze toți asigurații în legătură cu toate decontările operate în numele celui asigurat.

La dezbaterile din comisii, reprezentanții Casei s-au pronunțat împotriva aprobării acestui proiect de lege inițiat de 3 deputați USR: Tudor Pop, Dan Barna și Cristian Ghinea.

Proiectul este menit să contribuie la stoparea practicii decontărilor fictive, fiecare asigurat putând să vadă serviciile decontate în numele său și să reclame eventualele nereguli dacă constată că raportarea nu corespunde realității.


”Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive”, spune Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Legea inițiată de USR modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o data pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază”.

„Propunerea noastră legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor.”

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea prevede modalitățile de acces la aceste informații:

  • la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât și în scris
  • online, accesand DES – dosarul electronic de sănătate al pacientului
  • prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Ideal, datele ar trebui consultate accesând DES, dar nu este clar dacă stadiul actual al informatizării sistemului de Sănătate va permite acest lucru.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr