A cincea creștere lunară consecutivă a indicelui Ifo pentru climatul de afaceri (BCI) din martie sugerează că Germania beneficiază în continuare de scăderea prețurilor la energie și de atenuarea problemelor de aprovizionare și nu a simțit încă efectele pe deplin ale înăspririi condițiilor monetare, susțin specialiștii.
”O recesiune ar putea fi evitată în T1, dar tot credem că economia se va contracta din nou în acest an”, notează Andrew Kenningham, Chief Europe economist la capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.
Creșterea indicelui Ifo BCI de la 91,1 în februarie la 93,3 în martie a fost mult mai bună decât se anticipase (consensul din piață era de 90,9).
Atât condițiile actuale, cât și componentele așteptărilor au crescut substanțial. În plus, indicii sectoriali arată creșteri mari pentru producție și servicii și îmbunătățiri ceva mai mici pentru retail și construcții.
”Această creștere a indicelui Ifo BCI vine după un salt similar al PMI-urilor publicate vinerea trecută și reflectă probabil impactul continuu al scăderii prețurilor la energie și al reducerii problemelor de aprovizionare”, notează specialistul capital Economics.
Aceste sondaje sugerează că Germania ar putea evita o a doua contracție succesivă și recesiunea tehnică în T1, dar este încă prea devreme pentru a putea spune asta cu certitudine.
”Cu toate acestea, chiar dacă recesiunea este evitată deocamdată, credem că până la sfârșitul anului activitatea economică se va contracta din nou, din cauza scăderii veniturilor reale ale gospodăriilor și a efectului întârziat al creșterii ratelor dobânzilor. În plus, în timp ce riscurile unei crize sistemice în sectorul financiar sunt scăzute, este posibil ca îngrijorările cu privire la bănci să conducă la o înăsprire suplimentară a condițiilor de creditare”, avertizează Andrew Kenningham.
Și economiștii ING Bank sunt de părere că economia germană va continua să flirteze cu recesiunea.
”Dar, mai important: războiul în desfășurare în Ucraina, schimbările structurale în curs, tranziția energetică și impactul celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din ultimele decenii sunt principalii factori care vor menține creșterea redusă pentru mult timp”, scrie Carsten Brzeski, Global Head of Macro la ING, într-o notă transmisă investitorilor.
***