miercuri

24 aprilie, 2024

16 mai, 2022

Clădirile publice ar urma să monteze pe acoperiș panouri solare până în 2025, spune o prevedere din proiectul programului REPowerEU, care urmează să fie prezentat în detaliu de Comisia Europeană, în această săptămână.

Comisia Europeană își continuă ofensiva penrtu regenrabile, cu atât mai mult cu cât gazele se scumpesc, și intenționează să lanseze programul European Solar Rooftops Initiative, prin care să se adauge 17 TWh (terawatt – oră, sau17 miliarde kWh) de electricitate după primul an de implementare. Este cu 17% mai mult decât planul actual al Comisiei, potrivit proiectului REPowerEU, consultat de CEE Energy News.

Până în 2025, ar urma să se genereze astfel 42 TWh, penrtu a se reduce cât mai mult consumul de elecfricitate și căldură produsă din combustibili fosili în clădiri de birouri, magazine și fabriciși, respectiv depende ța de importurile din Rusia.


Comisia Europeană propusese deja, anul trecut, creșterea ponderii energiei regenerabile țintite până la 40%, de la 32 %a în prezent. Propunerea a făcut parte din pachetul legislativ menit să reducă emisiile de gaze de seră cu cel puțin 55% până la sfârșitul acestei decade, potrivit Euractiv.

Mai mult de lucru pentru administrațiile publice

Nici proiectul REPowerEU și nici Inițiativa Solar Rooftops nu sunt finalizate, dar prin acestea Comisia ar putea propune ca să fie obligatorie instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul tuturor clădirilor noi. 

Ponderea energiei fotovoltaice produse în România a fost de numai 2,8% din total producție de electricitate a României în 2021 și de 2,3% în primele 3 luni din 2022, potrivit datelor Institutușui Național de Statistică (INS).

De asemeni, guvernele statelor membre ar putea fi obligate să reducă la 3 luni perioada de autorizare a instalațiilor de pe acoperișuri. Guvernele ar urma să încurajeze folosirea fondurilor europene și să lanseze programe  pentru instalarea panourilor solae pe clădirile publice până în 2025.


Proiectul spune că fiecare localitate din UE cu o populație de cel puțin 10.000 de locuitori ar trebui să aibă cel puțin o comunitate de con sumatori de energie regenerabilă (i.e, fotovoltaică)

Stimulentele europene

Comisia urmează să propună și scheme pentru formare profesională pentru lucrătorii din domeniul fotovoltaicelor și sprijin pentru proiectele de producție de echipamente pentru industria fotovoltaică.

Va fi lansată și o „Alianță pentru industria solară europeană” pentru a încuraja formarea unui lanț de valoare cu accent preponderent pe inovație, spune CEE Energy News în articolul văzut prima oară de e-nergia.

Comisia Europeană intenţionează să dubleze capacităţile de energie solară instalate în UE, până la 300 GW (gigawatt, 300 milioane kwW) în 2025 și până la 500 GW în 2028.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: