vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2021

foto: facebook.com/dancu.andreea

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată vineri seara, începând de la ora 22:00, după ce protestul spontan de la metrou a fost suspendat, a anunțat Metrorex.

„Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulaţia trenurilor de metrou va fi reluată în siguranţă şi conform graficelor obişnuite pe toate magistralele”, se precizează în comunicatul operatorului de transport.

Metrorex a cerut scuze bucureştenilor pentru situaţia din timpul zilei de vineri.


„Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureştenilor pentru situaţia întâmpinată la transportul public subteran şi le mulţumim pentru înţelegere”, potrivit comunicatului Metrorex.

Circulaţia trenurilor de metrou a fost  blocată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri.

Un prim anunț despre suspendarea grevei a survenit după mai bine de patru ore de negocieri dintre reprezentanţii sindicali  (Sindicatul Liber Metrou – USLM din  METROREX S.A. şi  Confederaţia Naţională  a Sindicatelor Libere din România- Frăţia – CNSLR Frăţia ) şi reprezentanţii lucrătorilor  din subteran, pe de o parte, și conducerea METROREX S.A. pe de alta .

Directorul Metrorex Ştefan Paraschiv a adăugat că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor de la metrou pe perioada în care vor fi negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu alte autorităţi.


„Protestul se va suspenda. Am stabilit un calendar al negocierilor pentru săptămâna viitoare, au venit cu nişte revendicări, le vom discuta. Suntem deschişi dialogului, nu vom începe nicio acţiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor”, a explicat el.

Inițial, s-a anunțat că nu este posibilă reluarea circulației, din motive tehnice.

Miza spațiilor comerciale

Reprezentanții autorităților au acuzat sindicatele că „protestul spontan” a survenit după ce a fost ordonată evacuarea spațiilor comerciale ale unei firme controlate de sindicat. Sindicatul a replicat că protestul nu are legătură cu spațiile comerciale ci un presupus val de concedieri.

(Citiți și: „Ministerul Transporturilor atacă afacerile sindicalistului-șef al Metrorex și cere dezafectarea urgentă a spațiilor comerciale de la metrou”)

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a depus vineri o plângere penală, la DNA, împotriva celor responsabili de blocarea metroului, pentru nu mai puțin de 7 infracțiuni – printre acuzațiile indicate de acesta numărându-se șantajul și infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

(Citiți și: „Ministrul Transporturilor a depus la DNA plîngere penală împotriva inițiatorilor grevei ilegale de la Metrou. Alte două anchete, în cercetare la alte autorități”)

În afara plângerii înregistrate la DNA de către ministrul Cătălin drulă, alte două sesizări au fost depuse împotriva protestatarilor care au blocat circulația Metroului:

  • o sesizare făcută de Metrorex și a fost transferată de Poliție către DIICOT, întrucât conține și infracțiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului
  • Parchetul sectorului 4 investighează o eventuală încălcare a Legii dialogului social, cea care prevede regulile privind conflictele de muncă.

Protestul de la metrou a început încă de vineri dimineață și a afectat traficul din Capitală, peste 250.000 de călători din Capitală fiind nevoiți să se întrepte spre alte mijloace de transport în comun de la suprafață.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: