duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2021

UPDATE: USLM a transmis un comunicat în care anunță că situația spațiilor comerciale de la metrou face obiectul unei acțiuni în instanță:

Toate magazinele din metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

În acest moment, Contractul de Asociere pe spaţiile comerciale şi situaţia spaţiilor fac obiectul unui proces aflat pe rolul instanţei de judecată.


***

Știrea inițială:

Firma sindicaliștilor de la Metrou, Sindomet Servcom, a fost somată de Metrorex să dezafecteze spațiile comerciale în regim de urgență, până la data de 2 aprilie. Contractul din Metrorex și firma deținută de Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de la înființare de Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, a expirat în 2018.

Spaţiile comerciale ce activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă, precizează un comunicat al companiei Metrorex:


În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora.

Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie.

Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene.

Conform contractului expirat în 2018, Metrorex obținea doar 25% din veniturile provenite din exploatarea spațiilor comerciale și 47% din veniturile pentru spațiile publicitare de la metrou. USLM a propus companiei un nou acord, cu un procent de 40% din veniturile comerciale virat Metrorex.

„S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum prea mică), pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste”, declara în urmă cu aproape două luni ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

(Citiți și: „Metrorex, ”stat în stat” – spune Raportul ministerului Transporturilor: Disputa se mută în justiție și la Curtea de Conturi”)

Dezvăluirile au fost făcute în contextul conflictului declanșat după ce ministrul Drulă i-a acuzat pe sindicaliști că și-au crescut salariile cu 18% anul trecut, în plină pandmeie.

„Negocierea avantajelor și privilegiilor pe care și le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă și pentru care plătesc toți românii subvenționarea metroului, trebuie să aibă în centrul atenției călătorul, nu nababul de sindicat. Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat”, a spus Cătălin Drulă.

Firmele care au închiriat spațiile comerciale ce trebuie evacuate până la 2 aprilie au amenințat că vor da în judecată atât Metrorex, cât și Sindomet Servcom, societatea sindicatului angajaților de la metrou.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: