Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Cipru pregăteşte măsuri pentru a bloca ieşirea de capital din ţară
de Vladimir Ionescu 21.3.2013
Parlamentul Cipriot pregăteşte o lege al cărei scop va fi să oprească ieşirea de capital din ţară, în contextul negocierilor pentru stabilizarea finanţelor ţării şi după respingerea taxei pe depozite bancare, condiţie impusă de zona euro în schimbul unui pachet de împrumuturi externe.
Legislaţia pentru impunerea unor restricţii mai puternice la ieşirile de capital din ţară precum şi noi reguli de insolvenţă a băncilor vor fi supuse votului Parlamentului joi, potrivit cotidianului Wall Street Journal, preluat de MEDIAFAX.
Noile reguli sunt necesare înainte de redeschiderea băncilor, programată pentru marţi.
Băncile din Cipru au rămas închise în această săptămână, după ce statele din zona euro au anunţat sâmbătă că Cipru trebuie să strângă fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor din băncile locale, pentru a primi un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.
Planul a indignat populaţia şi a fost respins marţi seara de Parlament.
Guvernul cipriot a reluat negocierile cu Troica, dar discută un posibil sprijin şi cu Rusia, care a împrumutat ţării 2,5 miliarde de euro în urmă cu doi ani.
“Nu va exista nicio variantă uşoară pentru Cipru după ce Parlamentul a respins termenii oferiţi de Troică”, a afirmat Frederik Ducrozet, economist la credit Agricole.
Una dintre principalele semne de întrebare acum este dacă Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să asigure băncilor din Cipru acces la lichiditate de urgenţă, chiar dacă a respins acordul de sâmbătă. BCE a anunţat imediat după decizia de marţi a Parlamentului de la Nicosia că va menţine furnizarea de lichiditate băncilor cipriote, în limitele regulilor.