vineri

19 iulie, 2024

13 iunie, 2024

Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare dovedit din Europa. Descoperirea este considerată un impuls binevenit în încercarea Europei de a scăpa de dependența față de China în materie de materii prime critice.

Rare Earths Norway a declarat, pe 6 iunie, că Fen Carbonatite Complex din sud-estul ţării se mândreşte cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO) cu o perspectivă rezonabilă de extracţie economică, relatează CNBC, preluată de News.ro.

În cadrul TREO, care sunt considerate vitale pentru tranziţia globală de la combustibilii fosili, compania estimează la aproximativ 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneţi, care pot fi folosite în vehicule electrice şi turbine eoliene.


Descoperirea eclipsează un depozit masiv de pământuri rare găsit anul trecut în Suedia vecină.

Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă ”o mare piatră de hotar” pentru companie. ”Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad.

Unul dintre obiectivele reglementării materiilor prime critice este de a extrage cel puţin 10% din cererea anuală de pământuri rare a Uniunii Europene până în 2030, iar Rare Earths Norway spune că speră să contribuie la acest obiectiv.

Rare Earths Norway a spus că zăcământul de pământuri rare din Telemark, la aproximativ 210 de kilometri sud-vest de Oslo, ar putea crește ca importanță poziţia Norvegiei ca parte integrantă a lanţului valoric al pământurilor rare şi al materiilor prime critice din Europa.

Pământurile rare, ”mai importante” decât petrolul şi gazele, dar nu vor avea aceeași valoare


Agenţia Internaţională pentru Energie a spus că oferta de astăzi pentru aceste materii prime este sub ceea ce este necesar pentru a transforma sectorul energetic. Acest lucru se datorează faptului că există o concentraţie geografică relativ mare a producţiei de multe elemente necesare tranziţiei energetice.

Cele mai multe elemente de pământuri rare sunt situate în China, a doua mare economie din lume, estimate la circa 70% din extracţia globală de minereu de pământuri rare şi 90% din prelucrarea minereului de pământuri rare.

China a fost cel mai mare partener al UE pentru importurile de elemente de pământuri rare în 2022, reprezentând 40% din totalul importurilor în funcţie de greutate.

Privind în perspectivă, Rare Earths Norway a anunțat că lucrările de explorare la complex vor continua, cu foraje suplimentare care sunt programate pentru luna viitoare.

Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai mare valoare decât livrările de petrol şi gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar Ursula von der Leyen a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor fi în curând mai importante decât petrolul şi gazul.”

”Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeaşi valoare, desigur”, a adăugat el.

(Citiți și: ”România reia exploatarea magneziului, în efortul UE de-a scăpa de dependența de China. Harta resurselor potențiale de materii prime critice din România”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: