vineri

12 iulie, 2024

16 martie, 2023

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică. În esență, Comisia Europeana vrea ca mai multe minereuri si minerale sa fie extrase din Uniunea Europeana, in loc sa fie importate din China. ​

‘’Vrem să ne dezvoltăm capacităţile de procesare până la cel puţin 40% din consumul anual”, a anunţat Ursula von der Leyen, care a subliniat  importanţa reciclării. „Dacă vrem să fim independenţi, trebuie să ne consolidăm şi să ne diversificăm urgent lanţurile de aprovizionare”, a spus ea. materii prime critice sunt necesare în telefoane, vehicule electrice, baterii,  cipuri, panouri solare şi turbine eoliene, a spus ea, adresându-se eurodeputaţilor.

Ținte de atins în 7 ani

Potrivit propunerii, „10% din consumul Uniunii de materii prime strategice” ar trebui extras în interiorul UE. În plus, 15% din consumul anual al Uniunii pentru fiecare materie primă critică ar trebui să provină din reciclare, se arată în document.


Comisia dorește să stabilească obiective și mai mari atunci când vine vorba de prelucrarea materiilor prime considerate critice. Cel puțin „40% din consumul anual al blocului din fiecare materie primă strategică”, ar trebui prelucrat în cadrul blocului.

(Citiți și: ”Interviu Frank Umbach / Dacă nu ne vom asigura măcar o treime din materiile prime critice, UE va fi șantajată”)

În prezent, UE este puternic dependentă de importul de materii prime critice. UE este dependentă în proporție de 100% de furnizori străini în 14 din 27 de materii prime critice și este dependentă în proporție de 95% de alte trei materii prime critice, a arătat un raport al Institutului German de Cercetare Economică (DIW).

Perspective de creștere a consumului de materii critice cu 500%

Întrucât materiile prime critice sunt considerate a fi o condiție prealabilă pentru succesul tranziției ecologice și digitale, cererea este de așteptat să crească dramatic, cu aproximativ 500% până în 2050, potrivit Băncii Mondiale.

Așa numitele pământuri rare sunt o componentă necesară smartphone-urilor, computerelor și bateriilor auto.


UE este dependentă în special de China, care deține un cvasi monopol asupra multor dintre aceste materii prime esențiale. UE, de exemplu, importă în prezent 93% din magneziu și 86% din metalele pământurilor rare din China. Această situație este luată în considerare de Uniune.

Tratament special pentru proiecte strategice interne

Legea materiilor prime critice include, de asemenea, un tratament special pentru proiectele care sunt considerate „strategice”.

Aceste „proiecte strategice” vor fi identificate de Comisia Europeană, împreună cu un Comitet european pentru materii prime critice, care urmează să fie înființat.

Proiectele strategice vor beneficia de un proces de autorizare mai ”fluid” și mai ”previzibil”, în prezent autorizarea fiind una dintre principalele piedici pentru proiectele miniere europene.

Potrivit industriei, durează în medie 10 ani până când o nouă mină începe să funcționeze. Legea materiilor prime critice urmărește reducerea drastică a timpului de autorizare.

„Pentru proiectele strategice care implică extracție, durata procesului de acordare a autorizației ar trebui, având în vedere complexitatea și amploarea impacturilor potențiale implicate, să nu depășească doi ani”, scrie în document.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: