luni

22 aprilie, 2024

3 octombrie, 2022

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron se întâlnesc luni seară pentru o cină de lucru la Berlin.

Potrivit Politico, cei doi lideri europeni vor discuta în primul rând despre schema germană de subvenție a prețului gazului (200 miliarde euro), Franța fiind îngrijorată că aceasta ar putea crea distorsiuni în piața unică europeană.

Subvenția germană a prețului la gaz neliniștește Europa

Statele membre încearcă în această perioadă să reducă efectele provocate de creșterea necontrolată a prețului la gaze, Comisia Europeană încercând să convingă statele membre să acționeze coordonat. Programul german, anunțat săptămâna trecută, ridică probleme în restul Uniunii:

  • în primul rând, diplomați europeni afirmă că mega-schema de subvenții a Germaniei riscă să exacerbeze criza prețului pentru alte țări din UE: din moment ce Germania poate depăși restul ofertelor depuse la licitații de achiziție de gaze, este posibilă o nouă creștere a prețurilor de pe piață
  • în al doilea rând, subvenția va crea inevitabil un decalaj între țările UE bogate și cele mai sărace: Germania va subvenționa gazul și pentru companii, mari sau mici, iar asta înseamnă că firmele germane pot produce la prețuri mai scăzute

În același timp, Berlinul se opune măsurilor la nivel european propuse de Bruxelles, cum ar fi plafonarea prețului la gaz. Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, a afirmat vineri: „Deși Germania își poate permite să împrumute 200 de miliarde de euro pe piețele financiare, alte state membre nu pot. Trebuie să reflectăm urgent asupra modului în care să oferim statelor membre – care nu au această marjă fiscală de manevră – posibilitatea de a-și sprijini industriile și afacerile.”

Precedentul apărut în criza Covid

O problemă foarte asemănătoare a apărut în timpul crizei COVID, când Germania a decis să introducă un stimulent masiv pentru a-și menține companiile pe linia de plutire, iar alte țări UE, inclusiv Franța, au avertizat cu privire la distorsiunile uriașe pe care le-ar putea crea acest lucru pe piața unică.

În cele din urmă, Germania a fost de acord cu împrumuturile comune ale UE pentru a compensa cel puțin parțial țările cu capacitate fiscală mai mică și pentru a preveni ruperea pieței unice.

Marea întrebare este: îl va convinge Emmanuel Macron pe Olaf Scholz că este nevoie, din nou, de solidaritate? Și va fi Olaf Scholz de acord cu o nouă rundă de împrumuturi comune?

Alte puncte din agenda de discuții: ce facem cu regula unanimității?


Liderii francez și german vor discuta și despre reforma regulilor unanimității UE. Germania transmite repetat semnale că dorește să scape de veto-urile naționale împotriva sancțiunilor împotriva Rusiei. Asta se poate face prin modificarea regulilor de vot în materie de politica externă.

Germania este, în același timp, una dintre cele 11 țări care au semnat, în decembrie anul trecut, o scrisoare critică la adresa planurilor Comisiei de a căpăta putere de decizie în materie de sancțiuni comerciale în relația cu state din afara blocului.

Cancelarul Olaf Scholz este probabil să ridice și el problema blocajului francez al proiectului conductei Midcat, care ar urma să aducă în Germania gaze din Spania. Cancelarul Scholz va organiza miercuri consultări guvernamentale cu premierul spaniol Pedro Sánchez, iar ambii lideri au promis că vor discuta planurile conductei de a conecta sudul și nordul Europei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: