miercuri

28 februarie, 2024

9 septembrie, 2015

cetop500_2014_bannerRomânia rămâne una din cele mai atractive destinații pentru investiții, lucru confirmat de creșterile solide ale companiilor prezente în ediția din acest an a Deloitte Central Europe Top 500.

Ediția a IX-a a raportului Deloitte Central Europe Top 500 include 18 țări din Europa Centrală și Ucraina (500 de companii, 50 de bănci și 50 de companii de asigurare).

Cele mai mari companii din România prezente în Top 500 au înregistrat o rată medie anuală de creștere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu numai 0,3% cât a fost media pe regiune.


Potrivit studiului Deloitte, numărul companiilor românești prezente în clasament a crescut față de anul trecut de la 42 la 46, plasând România pe locul al 4-lea, cu o poziție mai sus față de 2014.

Veniturile totale ale companiilor din România au crescut cu aproape 7% până la 46 miliarde EUR.

Prin comparație, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente în Top 500 au scăzut cu 1,8% față de anul trecut, ajungând la 682 miliarde EUR. De asemenea, 30 de companii românești au urcat în clasament față de anul anterior și 8 companii noi au intrat în clasament.

O bună poziţionare a României

”Locul pe care România îl ocupă în Deloitte CE Top 500 reflectă, în mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum și buna sa poziționare. Cu o creștere microeconomică constantă, România se situează printre campionii regionali în ceea ce privește creșterea economică. Este de așteptat ca această evoluție să continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politică, legislativă și fiscală a țării, care reprezintă elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativă a mediului economic și de afaceri”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.

Statistica activităţii antreprenoriale


Industria energiei și a resurselor a contribuit cel mai mult la poziția României în clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde EUR, urmată de industria de bunuri de larg consum și transporturi cu 13,378 miliarde EUR, industria prelucrătoare cu 9,526 miliarde EUR, tehnologie, media și telecomunicații cu 2,849 miliarde EUR și industria de sănătate cu 1,311 miliarde EUR.

Cea mai spectaculoasă creștere a înregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri până pe poziția 237, în timp ce Enel, Oscar Downstream și Interagro nu au mai intrat anul acesta în clasament. În ce privește acționariatul companiilor românești prezente în clasament, cele mai multe sunt multinaționale (36) și numai trei reprezintă entități deținute de antreprenori români.

”Statistica arată că activitatea antreprenorială s-a intensificat, iar procentul celor care intenționează să-și deschidă o afacere în următorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul că în clasament avem doar trei companii românești deținute de antreprenori locali este un semn că disponibilitatea resurselor este încă scăzută și politicile publice nu sunt suficient de încurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar”, afirmă George Mucibabici, Președintele Deloitte România.

La rândul său, Hein van Dam, Partener Coordonator Consultanță Financiară Deloitte România, a afirmat că, în următorii ani, vom vedea tot mai multe companii deținute de antreprenori locali, în clasament. ”România poate deveni un jucător mult mai interesant pe piață. Dacă se va concentra pe lucrurile fundamentale în atragerea investițiilor, nu există niciun motiv pentru care România să nu devină a doua mare economie din Europa Centrală, după Polonia”.

Concluzii Deloitte Central Europe Top 500, 2015

Clasamentul celor mai mari bănci și companii de asigurare arată același număr ca în anul precedent: șase bănci și patru companii de asigurare. Cu active totale de 51,9 miliarde EUR, sectorul bancar a înregistrat o ușoară creștere, de la 51,1 miliarde EUR în anul anterior. Clasamentul a rămas la fel, cu Banca Comercială Română (BCR) pe prima poziție, urmată de BRD- Groupe Societe Generale și Banca Transilvania, pe următoarele locuri.

Pentru prima dată, în patru ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de companii prezente în clasament care au înregistrat o majorare a veniturilor (52% față de 49,8% în 2013)

Veniturile medii au crescut cu 0.3% față de nicio creștere în 2013

Veniturile totale ale companiilor prezente clasament au scăzut cu 1,8% (față de o scăderea de 0,4% anul trecut), până la 682 miliarde EUR

Rezultatele financiare disponibile pe trimestrul I al anului sugerează o însănătoșire economică, cu o creștere totală de 1,7% în EUR și 3,6% în moneda locală, reflectând influența negativă a pieței de schimb valutar

Industriile-cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune (bunuri de larg consum, transport, energie și resurse și industria prelucrătoare) au generat peste 90% din veniturile totale

Primele trei locuri din clasament au rămas neschimbate față de anul trecut. În ciuda unei scăderi a veniturilor în EUR cu 5,5% (în PLN cu 5,9%), PKN Orlen din Polonia își păstrează poziția de lider, urmată de MOL din Ungaria și Skoda Auto din Republica Cehă.

Sustenabilitatea contează

Pentru realizarea raportului CE TOP 500, Deloitte a intervievat mai mulți oameni de afaceri din regiune despre ce înseamnă pentru ei și companiile lor sustenabilitatea și creșterea sustenabilă. Majoritatea companiilor au recunoscut că, în mediul economic actual, este imposibil să înregistrezi creștere, fără o validare, la nivel social, a eforturilor și activităților. De aceea companiile investesc tot mai mult în inițiative de sustenabilitate și responsabilitate socială, acestea fiind componente-cheie pentru a le asigura succesul, nu doar pentru unul sau  cinci ani, ci pe termen lung.

Metodologie

Clasamentul Deloitte Central Europe Top 500 este realizat pe baza veniturilor din situațiile financiare individuale și consolidate pe anul fiscal 2014. Ediția a IX-a a raportului include cele mai mari companii din cele 18 țări participante din Europa Centrală și Ucraina, după veniturile raportate pentru anul anterior și cele mai mari bănci și companii de asigurare, în funcție de valoarea activelor, respectiv a primelor brute subscrise. Clasamentul cuprinde 500 cele mai mari companii, 50 de bănci și 50 de companii de asigurare.

Raportul integral poate fi consultat AICI- LINK

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: