vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 mai, 2022

China monitorizează îndeaproape conflictul Rusiei din Ucraina, iar acesta afectează calculele liderilor chinezi cu privire la Taiwan, insula autonomă considerată teritoriu propriu de către Beijing, a declarat sâmbătă directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns (foto), potrivit Reuters.

William Burns a declarat că guvernul chinez a fost uimit de rezistența acerbă a Ucrainei în faţa invaziei ruse și de costurile economice pe care le suportă Rusia.

„Cred că liderii chinezi se uită foarte atent la toate acestea – la costurile și consecințele oricărui efort de a folosi forța pentru a obține controlul asupra Taiwanului”, a spus Burns.


El a avertizat, totuși, că acestea nu vor schimba obiectivele pe termen lung ale liderului chinez Xi Jinping cu privire la Taiwan.

(Citiți și:Reuniune de urgență: China discută cu băncile despre protejarea activelor de eventuale sancțiuni americane”)

„Nu cred nici măcar pentru un minut că acest lucru a erodat determinarea lui Xi de a câștiga controlul asupra Taiwanului”, a spus el. „Dar cred că este ceva care le afectează calculul despre cum și când fac asta.”

China a refuzat să condamne războiul Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Beijingul și Moscova au anunţat un parteneriat strategic „fără limite” cu câteva săptămâni înainte de invazia din 24 februarie, cele două ţări consolidându-şi legăturile energetice și de securitate în ultimii ani.


Statele Unite cred însă că Beijingul este neliniștit în legătură cu prejudiciul reputațional de a fi asociat cu „brutalitatea” acțiunii militare a președintelui rus Vladimir Putin.

Situația complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.

China (Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (Republica China) face parte din teritoriul său și sub politica „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: