Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile pentru a discuta despre modul în care ar putea proteja activele de peste hotare de sancţiuni similare celor impuse Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, anunță Financial Times.
Oficialii chinezi sunt îngrijorați că aceleași măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize.
Administrația președintelui Xi Jinping și-a menținut un sprijin ferm pentru Vladimir Putin pe toată durata invaziei Ucrainei, dar băncile și companiile chineze rămân precaute să facă tranzacții cu entități rusești care ar putea declanșa sancțiuni ale SUA.
Tot sistemul financiar a răspuns la convocare
Conferința internă, desfășurată pe 22 aprilie, a inclus oficiali ai băncii centrale, ai ministerului de finanțe din China, precum și directori de la zeci de creditori locali și internaționali.
Ministerul de Finanțe a spus că toate băncile mari străine și interne care operează în China au fost reprezentate.
Întâlnirea a început cu observațiile unui înalt oficial al ministerului, care a spus că guvernul chinez a fost pus în alertă de capacitatea SUA și a aliaților săi de a îngheța activele în dolari ale băncii centrale ruse.
Oficialii și participanții nu au menționat scenarii specifice, dar un posibil declanșator pentru astfel de sancțiuni este considerat a fi o invazie chineză a Taiwanului.
„Dacă China atacă Taiwan, decuplarea economiilor chineze și occidentale va fi mult mai severă decât decuplarea de Rusia, deoarece amprenta economică a Chinei atinge fiecare parte a lumii”, a spus una dintre persoanele informate despre întâlnire.
Andrew Collier, directorul general al Orient capital Research din Hong Kong, a declarat că guvernul chinez are dreptate să fie îngrijorat, „deoarece consecințele sancțiunilor SUA sunt devastatoare”.
Ce se poate face, o întrebare fără răspuns
Yi Huiman, președintele Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, a întrebat bancherii prezenți la întâlnire ce s-ar putea face pentru a proteja activele de peste mări ale națiunii, în special rezervele valutare de peste 3,2 trilioane dolari americani.
Vastele dețineri denominate în dolari ale Chinei variază de la peste 1 trilion de dolari în obligațiuni de trezorerie americane până la clădiri de birouri din New York.
De exemplu, Dajia Insurance Group, deținută de stat, deține Waldorf Astoria New York.
”Nimeni de la fața locului nu s-ar putea gândi la o soluție bună pentru problemă”, a spus o persoană informată cu privire la întâlnire: „Sistemul bancar al Chinei nu este pregătit pentru înghețarea activelor sale în dolari sau pentru excluderea din Swift, așa cum s-a întâmplat cu Rusia.”
Unii bancheri au sugerat că banca centrală ar putea cere exportatorilor să schimbe toate veniturile lor valutare în yuani.
Când un oficial i-a întrebat pe bancherii chinezi dacă se pot diversifica în active susținute de yeni sau euro, aceștia au răspuns că ideea nu este practică.
Unii bancheri, totuși, s-au îndoit că Washingtonul și-ar putea permite vreodată să întrerupă relațiile economice cu China, având în vedere statutul său de a doua cea mai mare economie a lumii, deținerile uriașe de active în dolari și relația comercială strânsă cu SUA.
„Este dificil pentru SUA să impună sancțiuni masive împotriva Chinei. Ar fi echivalentul unei distrugeri reciproce într-un război nuclear”, afirmă Andrew Collier.