25 martie, 2022

Indicele Ifo Business Climate (BCI) din Germania a scăzut în martie la 90,8 puncte, de la 98,9 puncte în februarie, ”o dovadă suplimentară că economia germană se îndreaptă către o încetinire bruscă”, notează capital Economics.

Potențiala contracție a industriei din Germania, motorul economic al zonei euro, este pusă pe seama creșterii vertiginoase a prețurilor energiei, accelerată de izbucnirea războiului din Ucraina.

”Așteptările au scăzut la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei, deoarece companiile germane par să realizeze că războiul va schimba jocul pentru economia germană mai mult decât a făcut-o vreodată Covid”, punctează și specialiștii băncii olandeze ING.


Aproape toată scăderea s-a datorat unei reduceri uriașe a componentei așteptărilor, care a scăzut de la 98,4 de puncte în februarie, la doar 85,1, cea mai mare scădere lunară înregistrată vreodată. În schimb, indicele condițiilor actuale s-a redus doar marginal.

Războiul ar putea duce la o schimbare de paradigmă de dezvoltare pentru Germania

Evoluția este în concordanță cu datele PMI publicate joi de IHS Markit. Și în cazul acelora, indicii primari au rezistat destul de bine, dar componenta producției viitoare s-a contractat semnificativ.

”Odată cu războiul din Ucraina, lumea s-a schimbat dramatic. Perspectivele pentru economia germană s-au schimbat, de asemenea, dramatic. Dacă în urmă cu o lună, perspectivele economice pentru Germania păreau optimiste și indicau o revenire puternică, stagflația a devenit acum scenariul tot mai probabil.”

ING Think

Specialiștii se așteaptă acum la o continuare a tendinței de creștere a prețurilor energiei și materiilor prime, la apariția unor noi tensiuni pe lanțurile globale de aprovizionare și la incertitudini mari care vor afecta atât cererea cât și oferta.


Specialiștii ING sunt de părere că războiul ar putea schimba paradigma de dezvoltare a economiei germane.

”Când prețurile la energie și la mărfuri se mențin ridicate pentru o perioadă prelungită, când sunt posibile chiar întreruperi ale aprovizionării cu energie și o accelerare a deglobalizării, posibil un Război Rece 2.0, o economie orientată spre export, foarte dependentă de importurile de energie, va avea de suferit. Schemele de sprijin guvernamentale precum cele anunțate ieri vor atenua impactul negativ al războiului, dar nu vor putea evita stagflația.”

ING Think

Economia Germaniei ar putea reveni la nivelul de dinainte de pandemie abia la sfârșitul anului

Înainte de războiul din Ucraina, Germania se afla pe o tendință puternică de redresare, în contextul ridicării restricțiilor COVID-19 și a revenirii producției auto. Această evoluție a fost deraiată de conflictul militar din Ucraina.

Analiștii capital Economics se așteaptă ca economia germană să se extindă probabil în T1, ”dar riscurile de scădere au crescut în mod clar și o contracție a producției industriale este probabil să înceapă în martie sau aprilie”.

Economiștii ING nu exclud o contracție a PIB-ului Germania în primul trimestru din acest an.

”Pentru întregul an am revizuit în jos prognoza de creștere, la 1,6% din PIB, care ar întârzia revenirea economiei germane la nivelul de dinainte de criză până la sfârșitul anului”, scriu ei într-o notă transmisă investitorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: