sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2022

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a criticat politicile fiscale ale unor țări europene ca fiind contraproductive pentru lupta împotriva inflației.

Declarațiile au fost făcute în timpul unui interviu acordat la reuniunea anuală a Institutului de Finanțe Internaționale, care a avut loc miercuri, transmite MarketWatch.

„Nu operăm chiar în paralel, dar trebuie să acționăm într-un mod cooperant, deoarece, dacă nu o facem, atunci politica monetară va trebui să fie și mai hotărâtă, și mai decisivă pentru a lupta împotriva inflației”, a comentat Christine Lagarde.


Țări din Europa, inclusiv Franța și Germania, au dezvăluit recent programe care vizează subvenționarea masivă a costurilor energiei pentru consumul gospodăriilor, după ce războiul din Ucraina a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la gazele naturale, principala sursă de încălzire a locuințelor de pe continent.

Cum rata inflația a ajuns la 10% în zona euro, determinată în mare parte de creșterea prețurilor la energie, aceste politici au fost criticate deoarece ar putea contribui la continuarea creșterii inflației.

Christine Lagarde a sugerat, de asemenea, că și-ar dori ca băncile centrale să coopereze mai bine, în contextul în care Rezerva Federală din SUA a fost criticată pentru că nu ar fi îngrijorată cu privire la impactul politicilor sale asupra economiei globale. Creșterea agresivă a dobânzilor din SUA a dus la o apreciere puternică a dolarului, evoluție care pune presiune pe serviciul datoriei publice a multor state emergente puternic îndatorate în dolari.

„Trebuie să avem cooperare între bancherii centrali pentru a înțelege care vor fi efectele (politicilor monetare interne, n.r.) … pentru că piețele financiare sunt extrem de integrate și pentru că politicile noastre monetare au un impact asupra altor țări din lume”, a spus ea.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: