marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2022

Rata anuală a inflației și-a sporit ritmul de creștere în septembrie și a ajuns la 15,88%, de la 15,3% în august, după un avans dublu față de cel din august față de iulie, când inflația a fost de 15%, față de aceeași lună a anului trecut.

Chiar și în condițiile subvenționării prețurilor energetice, cele mai mari scumpiri au fost cele la energie, cu vârful prețului gazelor care a fost cu 70,64% mai mare față de septembrie 2021. Electricitatea s-a scumpit cu 25%, energia termică – deja cu 23%, potrivit datelor publicate miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

În sumă, la capitolul INS „energie electrică, gaze şi încălzire centrală” s-a înregistrat o creștere de prețuri de 41,36%. Combustibilii s-au scumpit cu aproape 29%.


Preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna septembrie 2022 față de august 2022. Rata inflației de la începutul anului (septembrie / decembrie 2021) este de 13,1%.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC, potrivit metodologiei UE) a fost de 13,4% în septembrie 2022.

În medie în ultimele 12 luni (octombrie / septembrie), inflația a crescut cu 11,8%, respectiv cu 10,2% (conform IAPC).

Prețurile mărfurilor alimentare rezistă cel mai puțin la scumpirea energiei

Mărfurile alimentare și-au dovedit sensibilitatea la situații de criză și au crescut mai mult ca urmare a scumpirii energiei, ca și a incertitudinilor legate de războiul Rusiei în Ucraina.


Prețurile la zahăr, ulei comestibil și cartofi au crescut în ritmuri comparabile cu cele energetice, respectiv cu 50%, 47% și 42%.

Produsele de morărit s-au scumpit cu peste 33%, iar untul cu peste 34%. Laptele și brânza – cu 25%. Scumpiri de peste 20% au mai înregistrat margarina (28%), „alte legume” (22%), ouăle (21%),  peștele proaspăt (20%). Majoritatea celorlalte s-au scumpit cu peste 10% în septembrie 2022 / septembrie 2021.

Media indicilor prețurilor de consum la mărfurile alimentare topește, însă, maximele menționate într-un total de +19,12%.

Cererea de produse nealimentare se ajustează

Și media indicilor prețurilor de consum la mărfurile nealimentare ascunde bine vârfurile la energie, într-un total de +16,61%.

Diferența față de categoria mărfurilor alimentare este aceea că scumpirea altor mărfuri nealimentare decât cele energetice este departe de cea a energiei (peste +41% în medie, cu vârful de +70% la gaze)

Cele mai apropiate scumpiri de cele energetice sunt numai cele la biletele de avion (34%), la „apă, canal, salubritate” (22%). Toate celelalte au înregistrat scumpiri oficiale de sub 10%, cu excepția cărților și revistelor (+11%).

Cererea de produse nealimentare s-a ajustat cel puțin pe măsura cifrelor de mai sus.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: