marți

18 iunie, 2024

12 octombrie, 2022

Rata anuală a inflației și-a sporit ritmul de creștere în septembrie și a ajuns la 15,88%, de la 15,3% în august, după un avans dublu față de cel din august față de iulie, când inflația a fost de 15%, față de aceeași lună a anului trecut.

Chiar și în condițiile subvenționării prețurilor energetice, cele mai mari scumpiri au fost cele la energie, cu vârful prețului gazelor care a fost cu 70,64% mai mare față de septembrie 2021. Electricitatea s-a scumpit cu 25%, energia termică – deja cu 23%, potrivit datelor publicate miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

În sumă, la capitolul INS „energie electrică, gaze şi încălzire centrală” s-a înregistrat o creștere de prețuri de 41,36%. Combustibilii s-au scumpit cu aproape 29%.


Preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna septembrie 2022 față de august 2022. Rata inflației de la începutul anului (septembrie / decembrie 2021) este de 13,1%.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC, potrivit metodologiei UE) a fost de 13,4% în septembrie 2022.

În medie în ultimele 12 luni (octombrie / septembrie), inflația a crescut cu 11,8%, respectiv cu 10,2% (conform IAPC).

Prețurile mărfurilor alimentare rezistă cel mai puțin la scumpirea energiei

Mărfurile alimentare și-au dovedit sensibilitatea la situații de criză și au crescut mai mult ca urmare a scumpirii energiei, ca și a incertitudinilor legate de războiul Rusiei în Ucraina.


Prețurile la zahăr, ulei comestibil și cartofi au crescut în ritmuri comparabile cu cele energetice, respectiv cu 50%, 47% și 42%.

Produsele de morărit s-au scumpit cu peste 33%, iar untul cu peste 34%. Laptele și brânza – cu 25%. Scumpiri de peste 20% au mai înregistrat margarina (28%), „alte legume” (22%), ouăle (21%),  peștele proaspăt (20%). Majoritatea celorlalte s-au scumpit cu peste 10% în septembrie 2022 / septembrie 2021.

Media indicilor prețurilor de consum la mărfurile alimentare topește, însă, maximele menționate într-un total de +19,12%.

Cererea de produse nealimentare se ajustează

Și media indicilor prețurilor de consum la mărfurile nealimentare ascunde bine vârfurile la energie, într-un total de +16,61%.

Diferența față de categoria mărfurilor alimentare este aceea că scumpirea altor mărfuri nealimentare decât cele energetice este departe de cea a energiei (peste +41% în medie, cu vârful de +70% la gaze)

Cele mai apropiate scumpiri de cele energetice sunt numai cele la biletele de avion (34%), la „apă, canal, salubritate” (22%). Toate celelalte au înregistrat scumpiri oficiale de sub 10%, cu excepția cărților și revistelor (+11%).

Cererea de produse nealimentare s-a ajustat cel puțin pe măsura cifrelor de mai sus.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: