luni

22 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2021

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), este de părere că există o probabilitate ridicată ca economia zonei euro să se fi contractat în ultimul trimestru din 2020, dar și că acest declin va influența rezultatele de la începutul acestui an, transmite Bloomberg.

Tot mai mulți economiști par a lua în calcul o eventuală contracție a PIB-ului din zona euro și în primul trimestru din 2021, pe fondul înăspririi restricțiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Cu toate acestea, șefa BCE a precizat că actualele stimulente monetare sunt suficiente, dar și că prognoza instituției, a unei creșteri economice de 3,9% din PIB în acest an, este în continuare validă.


Christine Lagarde a făcut totodată un apel către statele europene să urgenteze implementarea planurilor naţionale de relansare, astfel încât pachetul financiar în valoare de 750 de miliarde de euro să devină operaţional fără întârziere.

BCE „face un apel către statele membre să accelereze procesul de ratificare, să finalizeze rapid planurile de relansare şi rezilienţă şi să aloce fonduri pentru cheltuieli publice productive”, a declarat Christine Lagarde în conferinţa de presă de la finalul reuniunii de politică monetară de la BCE.

BCE a menținut joi dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie. Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

“Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, precum şi reflectarea consecventă a acestei convergenţe în dinamica inflaţiei de bază”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: