vineri

29 martie, 2024

14 februarie, 2023

Armata Republicii Moldova va recepționa marți încă trei transportoare blindate Piranha, din lotul de 19 astfel de autovehiculate militare ce urmează a-i fi donate de către guvernul Germaniei.

Acestea fac parte dintr-o donație mai largă, stabilită anul trecut cu ministrul federal al Apărării, Christine Lambrecht, în timpul vizitei acesteia la Chișinău și în contextul războiului din Ucraina.

Germania s-a angajat atunci să doteze Armata Națională a Moldovei inclusiv cu drone și alte echipamente moderne.


Primul lot de blindate Piranha a ajuns în R. Moldova în luna ianuarie curent. Donația conține în total 19 transportoare blindate „Piranha-3”. Celelalte unități de tehnică vor fi livrate pe parcursul anului curent, scrie Ziarul de Gardă.

Transportoarele blindate au fost produse acum 20 de ani dar, înainte de a fi aduse în Republica Moldova, au trecut printr-o reparaţie capitală. Astfel de vehicule pot fi folosite pentru transportul trupelor combatante, pentru a lovi ţinte terestre sau aeriene cât şi pentru evacuarea răniţilor de pe câmpul de luptă.

Transportoarele livrate Republicii Moldova nu au arme în dotare, dar acestea pot fi uşor instalate. Câţiva militari ai Armatei Naţionale au fost în Germania unde au fost instruiţi cum să folosească aceste maşini militare.

Moldovenii au conștientizat necesitatea modernizării armatei

În contextul amenințărilor de securitate generate de războiul declanșat de Rusia contra Ucrainei, autoritățile de la Chișinău vorbesc tot mai des despre necesitatea unui sistem de apărare modern. Oferirea de către Germania a blindatelor „Piranha” se înscrie în această strategie. Sondajele arată că peste 70 la sută din cetățenii Republicii Moldova (stat neutru) consideră că modernizarea capabilităților Armatei Naționale este primordială, scria în ianuarie publicația Deutsche Welle.

(Citește și: „Maia Sandu prezintă detaliile planului rusesc pentru Republica Moldova„)


Capacitatea de apărare a Republicii Moldova a scăzut continuu din 1993, menționa în aprilie 2015 fostul ministru moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, actualmente ambasador al Moldovei în Regatul Belgiei. Potrivit lui, procesul de degradare s-a oprit la mijlocul anului 2014 când, pe fondul tensiunilor din Ucraina, a fost restabilită toată tehnica de luptă rămasă de pe vremea URSS.

În limitele unui buget modest de mai puțin de 0,3% din Produsul Intern Brut, Moldova a început totuși să-și modernizeze gradual armata încă din 2015 iar pentru 2023 a stabilit un buget cu 68% mai mare pentru apărare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: