duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 mai, 2022

Parlamentul de la Chișinău a aprobat miercuri, în primă lectură, proiectul de modificare a art. 70 din Constituție prin care instituită imunitatea deputaților. Potrivit modificărilor adoptate de Parlament, imunitatea nu mai acoperă cazurile de corupție, trafic de influență, abuz de putere și spălarea de bani.

Astfel, reținerea, arestarea, percheziționarea deputaților în astfel de dosare va putea fi făcută fără încuviințarea Parlamentului, anunță Radio Chișinău.

Modificarea a fost susținută de 64 de deputați. Proiectul, care a fost propus de partidul de guvernământ PAS, a fost susținut și de deputații Partidului „Șor”.


Socialiștii și comuniștii au cerut retragerea proiectului, motivând că pe marginea documentului, care are tentă politică, trebuie să se expună Comisia de la Veneția.

„Imunitatea judecătorilor și avocați a fost eliminată, e timpul să fie scoasă și cea a deputaților”, a declarat deputata Olesea Statmate, șefa Comisiei numiri și imunități. Ea a mai spus că imunitatea nu trebuie să fie un privilegiu personal al deputaților, ci unul instituțional.

Potrivit Olesei Stamate, modificarea propusă nu va pune în pericol funcționarea autonomă a Legislativului și urmărește contracararea corupției politice.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a spus că modificarea Constituției urmărește curățarea instituțiilor principale de stat de corupți. Proiectul dezleagă mâinile procurorului în lupta cu corupția și așterne „covor roșu hoților spre pușcărie”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Deputata Marina Tauber a declarat că fracțiunea „Șor” nu doar că susține proiectul, ci va propune un amendat ce prevede anularea deplină a imunității parlamentare.

Anterior, proiectul pentru modificarea art. 70 din Constituție a primit aviz pozitiv de la Curtea Constituțională.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: