joi

18 aprilie, 2024

30 aprilie, 2016

Rompetrol-RafinarePachetul majoritar de acțiuni al companiei care deține Rompetrol a fost vândut de kazahii de la KazMunayGaz chinezilor de la China Energy Company Limited.

În România, Rompetrol deține două rafinării, dintre care cea mai mare, Petromidia, a înregistrat anul trecut pentru prima dată în ultimul deceniu un profit net de circa 19 milioane de euro.

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGaz (CN KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice unui parteneriat în cadrul KMG Interntional (KMGI) în care CEFC va deține o participație de 51%, iar CN KMG – 49%, reiese dintr-un document transmis Bursei de Valori București.


KMG Internațional, fostul Rompetrol Group, a fost peluat de CN KMG în 2007. În România, KMGI administrează prin subsidiarele sale două rafinării (Petromidia și Vega), precum și o rețea integrată de stații de distribuție de carburanți, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre, compania deține și operează o importantă rețea de stații de distribuție.

Guvernul din Kazahstan a decis la finele anului trecut includerea societății KMGI pe lista companiilor ce vor fi privatizate.

Conform înțelegerii dintre KMG și CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și în țările adiacente Drumului Mătăsii.

Sub denumirea Silk Way, proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan – KMG și al companiei din China – CEFC de va dezvolta având ca bază KMGI și subsidiarele sale.


O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitore – semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența primilor miniștri din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuşi să avanseze considerabil, utilizând KMGI si subsidiarele sale drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, preşedintele CN KMG.

Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang a subliniat: ”Parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale <<One Belt One Road>> și <<Nurly Zhol>>. Suntem încrezători că a fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”.

Guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate.

Data estimată pentru finalizarea tranzacției este octombrie 2016.

Rom­petrol Rafinare a terminat anul trecut cu un profit net de 84,2 milioane de lei, echivalentul a circa 19 milioane de euro, după ce cu un an înainte a înregistrat un rezultat negativ de peste un miliard de lei.

La jumătatea lunii februarie 2013, statul român și The Rompetrol Group au semnat un memorandum de înțelegere prin care compania s-a angajat să cumpere un pachet minoritar de acțiuni, reprezentând circa 26% din capitalul social al Romperol Rafinare, cu suma de 200 de milioane de dolari.

Părțile au convenit totodată constrituirea unui fond de investiții kazah-român, sub forma unei societăți cu structura acționariatului 80 la sută The Rompetrol Group și 20 la sută statul român, care să investească în proiecte din domeniul energetic suma de un miliard de dolari.

Statul român urma să renunțe, potrivit documentului, la litigiile din instanță, prin care solicita acționarilor kazahi ai Rompetrol plata unei creanțe de 600 de milioane de dolari. Acesta a fost, de altfel, singurul efect concret al memorandumului, aprobat prin Hotărâre de guvern în 2014.

Documentul prevede ca investițiile de circa un miliard de dolari, dar și prealuarea pachetului de acțiuni ar urma să aibă loc în șapte ani.

Capitalul social al Rompetrol Rafinare se ridică la 4,4 miliarde de lei. KMG Internațional, cu sediul în Olanda, deține 48,1%, statul român 44,6, diferința aparținând altor acționari mai mici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: