Partidul Comunist Chinez va organiza pe 16 octombrie Congresul de partid, în cadrul căreia, scrie Politico, președintele Xi Jinping este aproape sigur că va primi un al treilea mandat la cârma celei de-a doua celei mai mari economii din lume.
Congresul din acest an va marca îndepărtarea definitivă de la doctrina de conducere colectivă post-Mao, menită să prevină apariția cultului personalității la vârful Partidului Comunist din China.
(Citește și: ”Gândirea Xi Jinping” va deveni o materie studiată de elevii și studenții din China”)
Posibile schimbări la vârful conducerii de partid
Congresul, care se desfășoară o dată la cinci ani, va marca probabil și o remaniere parțială a organului suprem de conducere al partidului, Comitetul permanent al Biroului Politic format din șapte membri.
În urmă cu cinci ani, Comitetul permanent a anticipat dorința lui Xi Jinping de a rămâne în continuare în fruntea statului, eliminând limita constituțională de cel mult doi mandate prezidențiale, dar și blocând accestul în organismul suprem de conducere al PCC a doi potențiali succesori la șefia statului.
Companiile străine sunt nerăbdătoare să vadă dacă China va slăbi după congres măsurile restrictive anti-Covid, unele dintre cele mai dure măsuri pandemice din lume. Restricțiile prelungite au afectat interesele de afaceri și au perturbat lanțurile de aprovizionare, în special în portul Shanghai.
Aceste restricții pun, de asemenea, o presiune asupra creșterii economice a Chinei. În iulie, Fondul Monetar Internațional a redus prognoza de creștere a PIB-ului Chinei pentru 2022 la 3,3%, de la 4,4% în aprilie.
FMI a mai avertizat că o criză ar putea cuprinde sectorul imobiliar al țării.
Există, de asemenea, interes în rândul observatorilor străini legat de componența Biroului Politic, format din 25 de oameni. Actualul șef al biroului, Yang Jiechi, care a jucat un rol de frunte în relațiile SUA – China, a depășit vârsta de pensionare și ar putea fi schimbat.
Constante de politică externă
Ceea ce este mai puțin probabil să se schimbe este cursul geopolitic pe care Xi Jinping a condus țara în timpul mandatelor de președinte.
În această perioadă, China a poziționat SUA drept principalul său rival în contextul a ceea ce percepe ca fiind declinul ireversibil al Occidentului.
China încearcă, din ce în ce mai apăsat, să capete controlul asupra Taiwan, insulă pe care Beijing o consideră ca făcând parte din teritoriul național în ciuda a 70 de ani de autonomie de facto.
***